karatemester lett

2019.08.16. 11:14

A sport segített súlyos balesete után a felépülésében

Eltört három nyakcsigolyája, két bordája és a kulcscsontja. Mentőhelikopter vitte Szegedre, hat és fél órás, életmentő idegsebészeti műtétet hajtottak végre rajta, nyaktól lefele azonban béna maradt. Hosszú időt jósoltak neki az orvosok a részleges felépülésig is. Sajben György azonban erős akarattal, hittel és sporttal felgyorsította az öngyógyító folyamatot, és már kétdanos, fekete öves sótókankarate-mester.

Nyemcsok László

Négy esztendeje, egy szeptemberi napon kerékpározott Gyuláról hazafelé a békéscsabai Sajben György. Valamilyen kisállat futott keresztbe a bicikliúton, a férfi nem tudta kikerülni, ráhajtott, és elesett.

– Ha egy milliméterrel is arrébb lévő idegszál sérül meg, mint ami többek között megsérült, akkor most nem beszélgetünk – ecsetelte a 45 éves férfi. – A gerincvelő is nagy ütést kapott, ettől még most is zsibbad a karom, a kezem. Ez azonban „elenyésző” ahhoz képest, hogy a műtét után semmilyen testrészemet nem tudtam mozgatni. Minimum két-három hónapos kórházi rehabilitációt jósoltak, két-három hét után azonban nagy lelki és fizikai erővel, akarattal elkezdtem mozogni, mindig, amennyit tudtam. Nyolcéves koromtól karatézok, és éppen a baleset után néhány hónappal lett volna az egydanos, fekete öves vizsgám.

Sajben György erős akarattal szerzett fekete övet /Fotó: Jenei Péter/

Sajben György mindent megtett, hogy az izmait újra felépítse. Lejárt az edzőterembe, és először egyedül edzett, mozgott, ahogy tudott. Eljutott odáig, hogy 2017 végén megpróbálja az egydanos vizsgát. A verekedésen kívül – ütést ugyanis az összecsavarozott nyakára nem kaphatott, mert az végzetes is lehetett volna – minden gyakorlatot megcsinált. Nem másokhoz, önmagához mérték, de nem kivételeztek vele, a vizsgafeladatoknak eleget kellett tennie.

– Nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, egyben a legjobb barátomnak, a háromdanos sensei Kovács Viktornak – hangsúlyozta György. – Beiratkoztam az instruktori, edzőképző iskolába. Ezáltal a múlt év végén a vizsgán elértem a kétdanos fokozatot, sőt idén már a következő fokozatra készülök. Meglepetésként a fekete övet Kovács Viktor rendelte meg, majd kötötte fel. Az egyik végében a nevem állt japánul, a másikban pedig az, hogy akarat. A kilencdanos, 83 éves sensei Sáfár László pedig azt mondta az átadáson: ,,Ez a karatéka mindenkinek példát mutatott akaratból, küzdeni tudásból. Csak az elismerés hangján szólhatok róla.”

Sajben György kiemelte, sokkal nehezebb a különböző technikákat végrehajtania, mint korábban, de az izomzat és az agy nem felejt.

– Mindenkinek csak azt ajánlhatom, hogy már gyermekkortól sportoljon. Ha történik is vele valamilyen súlyos egészségügyi probléma, háromszor gyorsabban működik egy sportember öngyógyító képessége – ecsetelte. – Persze, a műtét utáni hetek még arról szóltak, hogy egyáltalán mozoghatok-e valaha. Az akaraton kívül a felépülésemhez – már amennyire egy ilyen sérülésből lehetséges – nagyban hozzájárult a feleségem, hasonlóan a szüleimhez, nélkülük nem sikerült volna. Nyilván a balesetem előtt jobban ment a sport, de a mostani önmagamhoz kell mérnem nekem is a teljesítményemet.

Sikerrel vizsgázott, elérte a kétdanos fokozatot a tavalyi esztendőben.

A karate mellett másik szenvedélye a borászat, nemrégiben champion-díjas lett tavalyi kékfrankosa Sajben Györgynek a karate mellett a másik szenvedélye a borászat, 1999-től foglalkozik ezzel. Vásárolja a szőlőt, abból készít bort. Alapító tagja a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének.

A sors fintora, hogy nem sokkal a balesete előtt a Békés megyei borkészítők legszebb borának – a szakmában így mondják – egy 2012-es kékfrankosát választották. Idén pedig a vörösboroknál champion-díjas lett a 2018-as kékfrankosa. Kiemelte, komoly évjárat volt a tavalyi, szinte mazsolás, töppedt szemekből sikerült a champion-díjas nedűt megalkotni.

– Sokat köszönhetek Nagy Péter borász barátomnak, aki rengeteget segített. Szakirodalmat is olvastam ebben a témában, de az ő hozzáértése nagyon kellett – hangsúlyozta Sajben György. – Jó érzés azt látni, hogy a nemzet aranyát – ahogyan sokan a bort nevezik – egyre többen keresik, fogyasztják. A bornál az „egészségedre!” koccintási kifejezés teljesen helytálló, hiszen mértékkel fogyasztva ez az ital jó hatással van az emberi szervezetre. És hogy milyen lesz az idei évjárat? A borász azt mondta, sokat alszik kint még a szőlő, jósolni sem lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában