galériával és videóval

2019.07.03. 13:44

Több fejlesztés ér véget hamarosan a CsabaParkban

A békéscsabai közgyűlés ülésén is téma volt, hogy idén nem a városi sportcsarnok és környéke, hanem a CsabaPark adhat otthont a kolbászfesztiválnak. A Gyulai úton és a Körte soron az elmúlt időszakban több fejlesztés valósult meg – virtuális kiállítótérként pálinkamúzeum és bormúzeum, vagyis látogatóközpont és fogadóépület létesült –, és beruházások sora van napirenden.

Licska Balázs

CsabaPark II. ütemének fejlesztése a Bormúzeum és a Pálinkamúzeum. A képen Vass Csaba projektmenedzser látható. 20190626 Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Békéscsaba

Fotó: Imre György

A CsabaPark megvalósításával a fő cél az volt, hogy egy olyan színvonalas helyszínt hozzanak létre, amely bemutatja a városban jelentős hagyományokkal bíró kolbászkészítést, illetve népszerűsíti a hungarikummá minősített csabai kolbászt – kezdte dr. Sódar Anita és Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője és projektmenedzsere.

Vass Csaba, a városfejlesztési cég projektmenedzsere beszélt a hamarosan véget érő és jelenleg folyó beruházásokról /Fotó: Imre György/

A CsabaPark fejlesztésének első ütemekor – amikor megépült a csarnok, az étterem és a játszótér – a célok csak részben teljesültek. Hogy az elképzeléseket teljes mértékben megvalósítsák, hogy a csabai kolbászt méltó körülmények között és helyszínen mutassák be, szükség volt a második ütemre is. Ez három elemből áll, a beruházások szinte véget értek.

Elkészült a Gyulai úton a pálinkamúzeum és a Körte soron a bormúzeum, beszerezték a szükséges berendezéseket, a virtuális kiállításokhoz kellő eszközöket. Bár a fejlesztés a tervek szerint szeptember végén fejeződik be, előzetes bejelentkezés alapján már fogadnak vendégeket, érdeklődőket. Térburkolatú sétányokat, parkolókat alakítottak ki, olyan helyeket, placcokat, ahol fesztiválsátrakat lehet elhelyezni, emellett utcabútorokat pakoltak ki, rendezték a zöld felületeket.

A Gyulai úton, a kolbászudvar mellett létrejött a pálinkamúzeum. Ebben a látogatóközpontban előadásokat, közösségi rendezvényeket szintén lehet tartani, ennek érdekében vásároltak székeket és asztalokat, megtöltve a teret. A fő cél az, hogy szemléltessék a pálinkakészítés hagyományait, bemutassák az ehhez kapcsolódó eszközöket, dokumentumokat, leírásokat, valamint interaktív módon mutassák be a pálinkakészítést a látogatókkal. Hatalmas tévék és mobilapplikációk nyújtanak segítséget abban, hogy az információkat élményszerűen adják át.

A CsabaPark Körte sori bejáratánál található a bormúzeum. Ebben a fogadóépületben – ahol ugyancsak vannak székek és asztalok – Stark Adolf munkásságának elismeréseként igyekeznek bemutatni a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyományait, a borfajtákat, a cserszegi fűszerestől a merlot-ig, köztük a csabagyöngyével. Tévéken keresztül rövidfilmek, mobilapplikációk nyújtanak ezen a helyszínen is segítséget a látogatóknak. A fogadóépület az érdeklődők kényelmét hivatott szolgálni, emellett információs feladatokat ugyancsak ellát.

Futópálya és élménypark épül

A Zöld város projekt is érinti a CsabaParkot. Korszerűsítik a volt Trófea szálló épületét, ez lesz az a központi épület, ahol irodákat, a látogatókat szolgáló fogadóhelyet, konferenciatermet alakítanak ki. A Körte soron játszótér épül, a parkerdőben több mint 3 kilométeres futópálya épül, sétányokat és a sétautakat alakítanak ki. Ez a beruházás jövő év őszére ér véget.

A Modern Városok Program keretében a Gabonamúzeum szélmalma újul meg. A Körte sori domb mellett élménypark kap helyet – lesz mászótorony, drótkötélpálya, hófánkpálya, canopy pálya, csúszdapark –, és az minden korosztály számára izgalmas szórakozási lehetőséget kínál. Az erdei tó környékét is fejlesztik, fahíddal, kikötővel, stéggel, ezek 2021 tavaszára készülhetnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában