rendkívüli testületi ülés

2019.07.30. 14:04

Több egyesületnek is segítenek kamatmentes kölcsönnel Gyulán

Élve elővételi jogával, 5,5 millió forintért megvásárolja az Eszperantó tér 1-2. szám alatt található ingatlant, az egykori köszörűsműhelyt a gyulai önkormányzat – döntött kedden reggel megtartott rendkívüli ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

P. G.

Az ingatlan műemlék, és más értékes jellegű tulajdonságokkal is bír. Központi helyen, jó állagú épületegyüttesben található, és egyébként volt is érdeklődő iránta.

A grémium arról is határozott, hogy három egyesület számára kamatmentes kölcsönt biztosít.

A „Gyepes tanya” Turisztikai Egyesület fejlesztési céljaihoz szükséges eszközök beszerzésére 2 millió 999 ezer forintot nyert el, még a Tanyavilágban Élők Érdekvédelmi Egyesülete 2 millió 938 ezer forintos támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program keretében. Az összegek megérkezéséig az egyesületeknek kell finanszírozniuk a fejlesztési kiadásokat.

Ehhez azonban egyik civil szervezet sem rendelkezik elegendő fedezettel, ezért az önkormányzathoz fordultak, és kamatmentes, visszatérítendő kölcsönt kértek, amit egy összegben visszafizetnek majd a városnak. Ezeket a kérvényeket támogatta a testület.

Korábban a Gyulai Helyi Közösség konzorcium mintegy 60 millió forintot nyert működésre, illetve további 206 millió forintot városi projektek megvalósítására. Utóbbi részeként közösségi terek újulnak meg és jönnek létre. A teljesség igénye nélkül idetartozik a Máriás-ház állagmegóvó felújítása, a Wesselényi-tónál fitneszpark kialakítása, az Esze Tamás utcai civil ház felújítása, bowlingpálya és zenekari stúdió kialakítása a kismoziban és Japánkert létrehozása a könyvtár kertjében.

A konzorcium munkaszervezeti feladatait a Napkör Társadalmi Innovációs Egyesület végzi. A működési költségeket a Magyar Államkincstár havi bontásokkal, utófinanszírozással fizeti meg. Az ügyek intézése azonban elhúzódott, így az egyesületnél likviditási gondok jelentkeztek. A szervezet ezért 3 millió 50 ezer forint kamatmentes kölcsönt kért október 31-i visszafizetési határidővel, amit a grémium meg is szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában