péksütemény

2019.07.28. 15:29

Békés megyében is nyerő a fehér kenyér és a kakaós csiga

Az elmúlt évek felméréseiből kiderült, kétszer annyit költünk péksüteményekre, mint pár éve. Az általunk megkérdezett pékségek elmondása alapján a népszerűségi listát a kakaós csiga vezeti, és bár folyamatosan nő a kereslet a reformtermékek iránt, a kenyerek közül még mindig a fehér a legkeresettebb.

Balázs Anett

BŽkŽscsabai pŽksŽg kenyŽr illusztr‡ci—

Fotó: Imre György

Egyre több pékséget lehet felfedezni a megyeszékhelyen. Elég ha az Andrássy úton végigsétálunk, jobb és bal oldalt is sorakoznak a kenyér és pékárukat kínáló üzletek. Az országosan mintegy 90 ilyen boltot üzemeltető Félegyházi Pékség ez év februárjában nyitotta meg békéscsabai üzletét, ahol naponta mintegy 150-200 kilogramm kenyér fogy, és 6-700 darab kiflit sütnek helyben.

Gulyás Gergő, a vállalat kereskedelmi igazgatója elmondta, egyre nagyobb teret hódítanak az olyan pékáruk, melyek többek között teljes kiőrlésű liszt és különböző magkeverékek felhasználásával készülnek.

Az egyik békéscsabai üzletben naponta mintegy 150-200 kilogramm kenyér és 6-700 darab kifli fogy /Fotó: Imre György/

– A legnagyobb számban azért még mindig a fehér, illetve a félbarna kenyér, valamint a házias receptek alapján készült kifli és zsemle fogy. Rögtön ezek után pedig a teljes kiőrlésű változat következik, és a még mindig abszolút favoritnak számító kakaós csiga követi a sort – fejtette ki Gulyás Gergő. Hozzátette, mindezeken túl sokan vannak, akik megnézik az összetevők listáját, és hajlandóak olyan termékekért többet fizetni, amelyekben nincsenek bizonyos allergén anyagok.

Azt, hogy kifejezetten fehérkenyér-pártiak vagyunk ezen a vidéken, a Sütőker Zrt. vezérigazgatója, Árendás Béla erősítette meg. A társaság a megyeszékhely 150 kilométeres környezetében látja el az üzleteket, ezért mintegy 30-40 mázsa kenyeret és ugyanennyi péksüteményt sütnek naponta.

– A fehér kenyér a legkelendőbb ezen a tájon, de feljövőben van a félbarna, a teljes kiőrlésű és a különböző magvas termékek is. Ezeken belül azt vesszük észre, hogy a kisebb egyedsúlyú, azaz a fél- vagy éppen a negyedkilós változatokat keresik egyre többen. Míg régen megvették a háromkilós kenyeret, és azt szeletelgették, ma már a többség, főleg a fiatalok, egyszeri étkezésre vásárolnak – vélekedett Árendás Béla.

Hozzátette, jól fogynak az olyan hagyományos péksütemények is, mint a lekváros táska, búrkifli és a kakaós csiga. Utóbbi a listavezető, ám ezek közül is feljövőben vannak azok, amelyek nem olyan cukrosak, zsírosak.

Árendás Béla szerint bár megnövekedett a fogyasztás, nem mondható jónak a sütőipar helyzete. Mint mondta, míg a bejövő árak megegyeznek a nyugati piacéval, ezzel szemben hazánkban a kenyerekért és péksüteményekért harmadannyit kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában