2019.07.13. 15:25
XIX. Betyár Napok: kétezer adag kaszáslevest főztek Kondoroson
Korán ébredtek szombaton a kondorosiak és a kétezer adag kaszáslevest elkészítő szakácsok is. Már reggel fél héttől lovasok, fogatok járták körbe a várost a Szarvasi Fúvószenekarral, és felhívták az emberek figyelmét a XIX. Betyár Napok programjaira.
A szakácsok a csárda mellett és az étterem konyháján hét órakor főzni kezdték a kaszáslevest, hogy ebédre elkészüljenek. Az ételre a város önkormányzata hívta meg a helyieket, a rendezvény látogatóit.
Csonka Zsolt mesterszakács, a csárda egyik ügyvezetője elmondta, hogy mennyi alapanyagot tettek az ételbe. Harminc-harminc kiló bacon és füstölt szalonnát, 200-200 kg sertéscombot és burgonyát, 50 kg vöröshagymát, 80 kg sárgarépát, 60 kg petrezselyemgyökeret, 20 kg zellert, 60-60 kg t.v. paprikát és paradicsomot, sót, őrölt borsot, köménymagot és fűszerpaprikát használtak fel az 500 liter vízhez.
XIX. Betyár Napok Kondoroson
Csonka Zsolt kitért arra is, hogy helyi alapanyagokkal dolgoztak, voltak, amiket felajánlottak, a többit megvették. Az étel elkészítésében Csonka Zsolt mellett Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Tímár András és Tímár Albin executive séfek, Medvegy János, a Kondorosi Csárda séfje, valamint Mikulán Róbert és Alföldi Károly gasztronómusok vettek részt.
Közben a ’48-as emlékműnél főző-, a csárda Nádas-termében házipálinka-, szörp-, lekvár-, dzsem- és kolbászversenyt rendeztek. Profik segítségével a gyerekek elkészítették Rózsa Sándor pogácsáját.
Ribárszki Péter polgármester elmondta, az elmúlt századokban a település arculata és a csárda környezete sokat változott. A fák helyére házak nőttek, és a bujdosó betyárok helyett ma a kondorosiak, valamint az ide érkező látogatók töltik meg élettel az ódon épület falait. E korokat túlélő, ám szerepét a mai napig megtartó épület hangulatából merít ihletet évről-évre a betyárnap. A rendezvény hagyományőrző és szórakoztató programjai idén is azt a célt szolgálják, hogy kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden generáció számára.
Az államtitkár pacalt főzött
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára magánemberként, barátai meghívására vett részt a betyárnapon, és a főzőversenyen kedvenc ételét készítette el, pacalpörköltet körömmel és füstölt ,,nyúljával” (A nyúlja a sertésoldalasról levágott, porcogós, húsos rész.)
Az államtitkár elmondta, a magyar nemzeti kultúránkat meg kell őrizni, és ezt jól szolgálja a rendezvény. A csárda és környéke kiváló helyszín a múltunk felidézésére, megismerésére, a hagyományok ápolására. Az is nagyon fontos, hogy a szlovák nemzetiség élénken részt vesz a város közéletében.