fejlesztés

2019.07.09. 19:55

Játszótereket szépítenek a szarvasi közmunkaprogram részeként

A Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. a közmunkaprogram részeként 1 millió 640 ezer forintot kapott, az összeget helyi játszóterek fejlesztésére fordították. A programnak köszönhetően négy, mozdonyt formázó játszótéri eszköz darabjait szerezték be, melyet a közmunkaprogramban résztvevők szereltek össze, majd állítanak fel a napokban a város játszóterein. Az eszközöket kedden délelőtt mutatták be a Komép székhelyén.

Balázs Anett

Játszótér ellemek összerakását csinálták a közmunkások Szarvason Babák Mihály Szarvas város polgármestert Pákozdi János KOMÉT igazgató

A közmunkaprogramban jelenleg mintegy százan dolgoznak a településen. A helyi sajátosságokra épülő programelem részeként a közfoglalkoztatottak keze munkáját dicséri például a Kossuth téren felállított, fából készített párakapu is. Most pedig játszótéri eszközök fejlesztésére adódott lehetőség, amelynek megvalósításában tizenöten vehettek részt.

Pákozdi János, a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a játszótéri eszközök darabjait Törökszentmiklósról szerezték be.

Babák Mihály és Pákozdi János mutatta be az új, mozdonyformájú játszótéri eszközöket

– A kihelyezés során az alapokat motoros fúróval megfúrják, és a stabilitás érdekében a közel egy méteres belmagasságú elemeket bebetonozzák. Ezt követően a csúszdák alá homokot teszünk ki, ám azok eleve biztonságosak, mivel az eszközök végén lévő hajlásszög lelassítja a lecsúszó gyermekek sebességét, így a kicsik nem lehuppanak, hanem szépen megérkeznek a talajra – részletezte Pákozdi János.

A csúszda mellett mászófallal is ellátott, fából készült mozdonyokat a város négy helyszínén, a Székely Mihály téri, Kacsató környéki, Vásártéri és Zöldpázsit téri játszóterekre helyezik ki a közfoglalkoztatottak.

Babák Mihály polgármester úgy véli, a gyerekekről való gondoskodás mindig fontos szempont volt a városban. Mint mondta, a rendre elhasználódó, elavuló játszótereket pedig mindig újra kell építeni.

Fotók: Imre György

– A közmunkaprogram az anyag megvásárlását támogatta, így nem a város költségvetéséből kellett ráfordítani. A közmunkások állították össze, ők fogják elhelyezni és a továbbiakban karbantartani. További fontos szempont ezeknek az embereknek a motiválása. A programmal a kormány – mondhatni pszichésen is – támogatja azt, hogy a közfoglalkoztatottak megélhessék, hogy hasznos a tevékenységük – fejtette ki Babák Mihály. Hozzátette, a városban mintegy húsz köztéri helyszín szolgál a fiatalok kikapcsolódására. Bízik benne, hogy a gyerekek örömmel használják az új eszközöket, melyeket a tervek szerint a jövőben tovább tudnak majd fejleszteni az ingergazdag környezet megteremtése érdekében.

A közmunkások elhelyezése a cél

Babák Mihály kérdésünkre válaszolva kifejtette, a városban a korábbi években átlagosan 300 közfoglalkoztatottal számoltak. Közülük, aki talált munkát, azt azonnal elengedték. A jelenlegi száz főt számláló közmunkások csoportja azokból tevődik össze, akik ezidáig betegség vagy egyéb okok miatt még egyáltalán nem dolgoztak vagy tartósan nem találnak munkahelyet.

– Mindezzel együtt sajnálatos módon munkaerőhiány mutatkozik a városunkban. Békés megyében alacsonyak a bérek, ezért az itteni fiatalok jobban fizető vidékre költöztek. Ha a jelenlegi száz közmunkás közül akár csak a felét el tudjuk helyezni, az jelentős dolog lesz – hangsúlyozta Babák Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában