Békéscsaba

2019.06.25. 16:31

Új szárnnyal bővíthetik a Lencsési bölcsődéjét

Tizenkét férőhellyel, vagyis egy épületszárnnyal bővítenék Békéscsabán a Lencsési-lakótelepen lévő bölcsődét. A városi közgyűlés felkérte a városfejlesztési céget, hogy készítsék elő a pályázatot. Annak beadásáról később dönthet a képviselő-testület.

L. B.

A grémium elé került előterjesztésben részletezték: készítettek egy felmérést, és a várandós kismamák háromnegyede beíratná gyermekét bölcsődbe, és nemcsak egy, lakóhelyéhez közeli intézmény szolgáltatását venné igénybe, hanem adott esetben egy távolit is.

Az elmúlt időszakban összesen 36 férőhellyel bővítették a békéscsabai bölcsődéket – a belvárosit 24-gyel, a jaminai MIVA bölcsődét pedig 12-vel –, a további fejlesztésre ezért jelenleg csak a Lencsési-lakótelepi, Pásztor utcai intézményben van lehetőség.

Az elképzelések szerint a H alakú épületegyütteshez egy úgynevezett nyaktaggal történő hozzáépítéssel alakítanának ki egy újabb épületszárnyat. Lenne benne csoportszoba, foglalkoztató, a jogszabályoknak eleget téve elkülönítő, vizesblokk és öltöző, babakocsitároló, azaz, minden szükséges helyiség. A plusz épületrész alapterülete 270-280 négyzetméter lenne. A beruházás 160 millió forintot tenne ki, a projekt teljes költsége meghaladná a 190 millió forintot is.

Az előterjesztésben azt írták, hogy a kormány családvédelmi akciótervének hatásai néhány év múlva érzékelhetők lesznek, és ha nő a gyermekvállalási kedv és a munkaerőpiac tovább erősödik, akkor szükség lehet további bölcsődei férőhelyekre.

Ezért úgy döntöttek, hogy a városfejlesztési nonprofit kft. készítse elő a pályázatot, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtanának be. A pályázat beadásáról később határozhat a békéscsabai közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában