megyei körkép

2019.06.27. 11:29

Olcsóbb a boltinál, ha magunk főzzük a lekvárt

Sok élelmiszerre igaz, hogy ha mi magunk készítjük el, jóval olcsóbban jövünk ki, mint ha készen vásárolnánk. Igaz ez a reggeli szendvicsekre és az ebédre is, de egyre többen vannak, akik ennél messzebbre mennek: kenyeret sütnek vagy éppen vajat köpülnek. Mi most az eper és a meggy szezonja miatt a lekvárfőzést próbáltuk ki, kíváncsiak voltunk, vajon olcsóbb-e, ha mi magunk készítjük el.

Busi Ottó

J—n‡s Adrienn elad— a veszprŽmi piacon

Az eperszezonnak lassan vége – bár még kapni a piacon –, a meggy viszont mostanában került ki a kofákhoz. Mindkettő népszerű gyümölcs hazánkban, szívesen fogyasztják az emberek. A lekvárfőzéshez az adott gyümölcs mellett szükség van cukorra, befőttesüvegre, illetve aki az egyszerűbb, gyorsabb megoldást választja, annak dzsemfixre is. Utóbbival a hosszadalmas főzési folyamatot lehet néhány percre rövidíteni.

Illusztráció: MW

A szamóca kilója a csabai kofáknál és a nagyobb áruházakban 950 forintos átlagáron kapható, a korai meggyért pedig 600 forintot kérnek az árusok és a boltok, ám ez napról napra változik. A lekvároknál már nagy a szórás, ott a kilós árak szamócánál 1400 és 3000 forint közt, míg a meggynél 1300 és 2500 forint között alakultak. A magasabb árak jellemzően a nagyobb gyümölcstartalmú, úgynevezett prémium termékekre voltak jellemzőek. Az általánosan használt 720 milliliteres üveget fedővel együtt 100-150 forintért láttuk a boltokban, a dzsemfix adagja pedig a cukor kilójához hasonlóan 200 forint körül alakult.

Amennyiben öt kiló gyümölcsből főzünk lekvárt, akkor kilónként 350 gramm cukorra, egy tasak dzsemfixre, valamint a teljes gyümölcsadaghoz összesen hét befőttesüvegre lesz szükségünk. Az epernél így 6150 forint a költségünk; ha dzsemfixet is használunk plusz ezer forinttal kalkulálhatunk. Ez utóbbival is számolva kilónként 1430 forintra jön ki a saját készítésű szamócalekvár. A meggy ennél is kedvezőbb áron, 1080 forintért készíthető el, és nem mellékesen ezekben a saját készítésű termékekben lényegében száz százalékban az adott gyümölcs van a cukor és a dzsemfix mellett. Utóbbi egyébként szintén gyümölcs: a természetes gyümölcspektin jellemzően almából készül és a gyümölcsök sűrűsödését segíti elő.

Mindezeket mérlegelve egyértelműnek tűnik, hogy az otthoni lekvárfőzés megéri, hiszen gyakorlatilag prémium minőségű gyümölcslekvárt kapunk a bolti árak majd feléért. Ugyan a kisebb gyümölcstartalmú, az üzletek saját márkás dzsemjeivel nem kelhet versenyre a házi befőzés költsége, de ha egyébként is a magasabb árú és minőségi termékeket vásárolnánk, akkor egyértelműen megéri az otthoni főzés. Ráadásul a költségeinket azzal is jelentősen csökkenthetjük, ha saját magunk által termesztett gyümölcsöt használunk vagy ha „szedd magad” akcióban mi magunk gyűjtjük be a lekvárnakvalót.

Mindezek mellett még üvegenként 150 forintot jelent, ha az év közben felhalmozódott befőttesüvegeket elmossuk, és ezeket használjuk fel a befőzésnél. További költségmegtakarítás – és nem mellesleg egészségesebb –, ha az előírtnál kevesebb cukrot használunk a befőzés során.

A gyors meggylekvár receptje

A lekvárhoz – akárcsak a pálinkához – az egészséges, tiszta, nem rothadt gyümölcs a legfontosabb. Egy kilogramm megmosott, szár nélküli, kimagozott meggyet mérjünk ki. E mellé kell 350 gramm cukor, melyet helyettesíthetünk más édesítőszerrel is a megfelelő arányokban. Mindezek mellé jön a sűrűsödést elősegítő dzsemfix vagy a pektin: ezek segítségével lesz gyors, néhány perces művelet maga a befőzés. Ha az előkészületekkel megvagyunk, a gyümölcsöt osszuk három részre: kétharmad részét pürésítsük egy botmixerrel, míg a többit hagyjuk a magozás utáni állapotban.

Mindkét adagot öntsük egy főzőedénybe, majd adjuk hozzá a kimért cukrot és a dzsemfixet vagy a pektint. Ezeket keverjük össze és nagy lángon forraljuk fel, miközben kavargatjuk az elegyet. Ha felforrt, hagyjuk tovább főni még három percig, közben folyamatosan kavargassuk. Ha kész vagyunk, tiszta, steril, legalább 100 fokon 10 percig sütőben hőkezelt üvegekbe töltsük a lekvárt, majd jól zárjuk le az ugyanígy hőkezelt fedőkkel. Dunsztolni így már nem kell, mehet is a lekvár a helyére, a kamrába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában