vásárlás

2019.06.08. 17:33

Megyénkben nincs tömeges boltbezárás

A friss statisztika ­szerint idén tovább csökkent a kisboltok száma. Míg ­2017-ben 132 ezer kisbolt volt Magyarországon, tavaly már csak 129 ezer. Az üzletek számának csökkenése már évek óta tart, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Balázs Anett

Budapest, 2011. április 21. Forró Ágnes, a budapesti Mazsola piac kisbolt tulajdonosa (b) kiszolgál egy vevõt üzletében. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata szerint évente csak 12 alkalommal lenne lehetõségük az üzleteknek vasárnap is nyitva tartaniuk. A javaslatról - vagyis arról, hogy vasárnap zárva legyenek a kiskereskedelmi üzletek - az Országgyûlés dönt. MTI Fotó: Kollányi Péter

Tavaly megint több ezer bolt zárt be és köztudott, hogy a legrosszabb helyzetben a kistelepülésen működők vannak. A multik által diktált bérversennyel nehezen tudják felvenni a versenyt a kisboltok és a kisebb üzletláncok. Ezt a harcot a magasabb minimálbér sem könnyíti meg.

A statisztikák szerint míg 2014-ben 191 olyan hely volt az országban, ahol egyetlen bolt sem működött, ez a szám tavaly 279-re emelkedett. A kiskereskedelmi üzletek számának hanyatlása már évek óta tart, derül ki a KSH adataiból. Tavaly mintegy háromezerrel kevesebb helyen lehetett vásárolni, mint az azt megelőző évben. A folyamatot a vásárlási szokások is befolyásolják, ugyanis sokan választják inkább a városi üzletek kínálatát.

A kisboltoknak jobb a hangulata, ám a multikban nagyobb az áruválaszték /Illusztráció: MTI/

Leszkó Andrea, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Békés megyei titkára elmondta, a KSH-adat, miszerint 3000 kisbolt bezárt, akkor lenne megfelelően irányadó a következtetések levonásához, ha tudnánk párhuzamosan a boltnyitások számadatát is.

– Azokban a kereskedelmi hálózatokban, ahol a KASZ jelen van, nem tapasztalunk tömeges boltbezárásokat, ­illetve nagy fajsúlyú átrendeződésekről sem tudunk a piaci folyamatokban. A KSH szerinti kisboltbezárás száma adódhat abból is, hogy az egyik bolthálózat megveszi a másik üzleteit és az bezár egy időre, de átalakítások után már az új névvel folytatja tovább kereskedelmi működését ugyanazon munkavállalókkal – fejtette ki Leszkó Andrea.

Hozzátette, Békés megyében is jellemzően azok a kisboltok kerültek versenyhátrányba, ahol a bérleti díj mellett az alkalmazottak bérét, járulékos költségeit, valamint az üzlet fenntartási költségeit is ki kell termelni a tulajdonosnak ahhoz, hogy működőképes maradjon a vállalkozása. Ezért jellemzően a lakótelepi garázsboltok, vagy a falvakban az egy-két személyes kereskedelmi egységek estek áldozatául a bezárásnak.

– Ezek az egységek nem tudtak lépést tartani ár-érték arányban a nagyvárosi szuper- és hipermarketek áraival. A néhány száz fős falvakban a hiányt „mobil boltok” pótolják, amikor is gépjárműből a mindennapi termékeket – mint tej, kenyér és szárazáru – beszerezhetik az ott lakó, jellemzően idős emberek. Ennek a formának a legnagyobb hátránya, hogy versenytárs hiányában elég drágák.

Huszonhat éve működik Gyomaendrődön­ az Anna ABC, négy eladójuk van. Gschwindt Mónika ­üzletvezető elmondta, a korábbi években a házias, kézműves termékek nagyobb számú bevezetésével sikeresen növelték a forgalmat, valamint energetikai korszerűsítéssel csökkentették a költségeket, többek között ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a piacon maradtak. Több mint négy éve foglalkoztatják a mostani eladókat, és nem terveznek létszámcsökkentést. Továbbra is azon gondolkoznak, hogyan tudnának még több vásárlót bevonzani az üzletbe.

Ön kisboltban vagy multiban vásárol?

Varga Lívia: – Nem szeretek bevásárolni, ezért a kisebb boltokat választom, ahol elegendőnek találom a választékot és hamarabb is végzek, nem kell sorba állni a pénztárnál. Vésztő kis város, sok kisebb üzlet van, nagyobb áruházlánc boltjai nincsenek. Ha valamit esetleg nem tudunk beszerezni helyben, akkor Békéscsabára jövünk át.

Vágóné Somogyi Piroska: – Nagyon sok zöldség- és gyümölcsfélét megtermelünk a kertben. Kisboltok szinte nincsenek már a környékünkön, legközelebb a Spar van, kénytelenek vagyunk oda menni. Amíg voltak kisboltok, rendszerint ott intéztük a bevásárlást. Csak átszaladtunk, nem kellett annyit cipekedni sem, családias volt a hangulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában