bicikliutak karbantartása

2019.06.08. 11:30

Megyénk is kapott a közút új gépeiből

Két új John Deere márkájú traktort és többféle eszközt kapott a bicikliutak karbantartására a megyei közútkezelő békéscsabai és gyomaendrődi mérnöksége.

Busi Ottó

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 tavaszától kezdődően közel ezer kilométernyi, a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpárút törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetési és karbantartási feladatait vette át. Ezzel közleményük szerint egységes szemlélet és hatékonyabb munkavégzés mellett végezheti az országos kerékpárhálózat üzemeltetését és fenntartását a társaság.

Mint írják, a következő időszakban az üzemeltetési és karbantartási feladatokra közel 2 milliárd forintot fordíthat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ráadásul a kezelésébe került kerékpárutakhoz kapcsolódóan a gépparkján is végezhetnek fejlesztési beruházásokat, melyet állami, központi költségvetési forrásból valósíthatnak meg.

Az új munkagépek ünnepélyes csütörtöki sárbogárdi átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is kipróbálta a gépeket /Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt./

A gépjárműeszközpark fejlesztéseinek egyik első ütemében a társaság a nyílt közbeszerzési eljárás során kiválasztott beszállítótól vásárolt új, speciális kommunális kistraktorokat a közúthoz tartozó kerékpárutaknál alkalmazható speciális adapterekkel. Ezeket pedig kaszálási, hóeltakarítási, síkosság-mentesítési és burkolatseprési munkákhoz fogják használni a megyei mérnökség szakemberei.

A John Deere márkájú traktorhoz egytengelyes pótkocsi, egytárcsás sószóró, karos kasza adapter, homlokseprő és kétszárnyú homlokeke is tartozik. A munkagépek megyénkben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. békéscsabai és gyomaendrődi mérnökségeire kerülnek, mindegyik központba egy-egy darab.

A közút tájékoztatása szerint a munkagépek kezelői jövő héten kapnak külön oktatást, ezt követően szállítják ki a mérnökségekre a gépeket, így június második felében kezdhetik el munkájukat. A társaság kezelésébe tartozó kerékpárutakon első körben a forgalmasabb kerékpáros szakaszokon végzik el a munkákat.

Legfontosabb feladatuk a következő időszakokban a növényzetgondozási, kaszálási munkák elvégzése. A közút szerint ebben lesz nagy előrelépés a gépbeszerzés, főleg Békéscsabán, ahol forgalomszámlálási adataik szerint a legtöbben kerékpároznak országos összehasonlításban is.

A kistraktorok jellemzői

A hazai forgalmazó leírása alapján a traktor teljesítményének maximális kihasználásához fejlett technológiájú funkciók teljes választékát építették be az alapfelszereltség részeként. Ezek között megtalálható a négy-kerék hajtás, a digitális teljesítménykövető rendszer és a LoadMatch funkció.

Ez utóbbi egy elektromos motorteljesítmény-szabályozó rendszer, amely minden alkalmazásban csúcsteljesítményt biztosít. A 3-hengeres dízelmotort nagy nyomatékrugalmasság jellemzi, amellyel terhelés alatt is lenyűgöző vontatási teljesítmény érhető el: a vontatási kapacitás 4 ezer kilogramm, az emelési kapacitás a csatlakozóknál 1148 kilogramm. A maximális sebesség több mint 30 kilométer óránként, míg a maximális nyomaték 137 newtonméter lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában