Békéscsaba

2019.06.19. 11:28

Megvédték címüket az Andrássy tanulói a történelmi versenyen

Ahogy tavaly, idén is fölényesen nyerte a Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi vetélkedőt a békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium egylete. A verseny hatalmas lexikai tudást igényelt – előzetesen 1500 oldalnyi szakirodalmat vettek át a fiatalok –, ugyanakkor fontos volt a kreativitás is, de Krisztián, Gergő és Levente szerint igazából azzal nyertek, hogy valódi csapatként működtek.

Licska Balázs

Közel kétszáz anyaországi és határon túli középiskola csapata nevezett a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Bencés Főapátság által életre hívott versenyre, amit megnyert az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium csapata – Domokos Krisztián, Hargitai Gergő és Kis László Levente –, a diákokat Szabó László történelemtanár, az intézmény igazgatója készítette fel.

Szabó László elmondta, egy tematikus megmérettetésről van szó, minden évben egy-egy témából kell a lehető legjobban felkészülnie a tanulóknak. Ez idén az erdélyi fejedelemség és a szétszakított Magyarország volt, tehát az 1526 és 1690 közötti időszak. A történelemtanár szerint is a kora újkori magyar történelem az egyik legnehezebb téma, hiszen rengeteg volt akkoriban a változás, komplexen kell látni a több ­országrészben zajló folyamatokat.

Domokos Krisztián, Szabó László, Hargitai Gergő és Kis László Levente /Fotó: Bencsik Ádám/

A diákok hozzátették, előzetesen összesen 1500 oldalnyi szakirodalmat vettek át, benne művelődéstörténettel, vallástörténettel és gazdaságtörténettel, a hatalmas anyagot szétosztották egymás között. Kellő alapot jelentett a tizedik évfolyamos fiataloknak, hogy ezt a témát már ősszel átvették, és hogy emelt szinten, azaz heti öt órában tanulnak történelmet. Heti egy alkalommal összeültek, amikor csak a versenyre készültek, külön stratégiát is megbeszéltek a döntőre.

A versenyzők megcsillogtatták tudásuk mellett a kreativitásukat is, például akkor, amikor az egyik feladatban eljátszottak egy szituációt. A Wesselényi-összeesküvést kapták témaként, az alapján – mondhatni – vitatkoztak egy másik csapattal, képviselve a Habsburg-pártiakat és a szakadár nemeseket. Hangsúlyozták, hogy a vetélkedőn mennyire fontos volt a leleményesség, az ötletesség, valamint a gyorsaság, hiszen volt, hogy a másodperc törtrésze alatt hoztak meg döntéseket.

Aláhúzták, hogy igazi csapatként működtek, olyan volt, mintha egy viharos tengeren hárman egyfelé eveztek volna. Úgy látták, hogy ez, valamint az egymás iránti tisztelet vezetett sikerre. Hiszen csak egy ember nem tudta volna megnyerni a vetélkedőt az egész csapatnak, azok az egyletek el is véreztek, amelyekben csupán egy-egy diák volt kiemelkedő. A Pannonhalmán rendezett döntő egyébként szellemileg és fizikálisan is megterhelő volt, öt órán keresztül zajlott.

A jutalom nem maradt el, hatalmas élményt jelentett számukra, hogy egy fine dining gálavacsorán vehettek részt, mint fogalmaztak, minden egyes ételkülönlegességet lefényképeztek. És mindezt a bencések által termesztett levendulából készült szörppel öblítették le.

Gergő és Levente elmondták, hogy a történelem meghatározza továbbtanulásukat is. Krisztián egyelőre jogi pályán gondolkodik, de nyilván ahhoz is szükség van kellő történelemtudásra. Mint zárásként fogalmaztak, a verseny bizonyította, teljesen igaz felkészítő tanáruk, Szabó László hitvallása, amely szerint a történelmet nem érteni, hanem érezni kell.

Szabó László elmondta, hogy az Andrássy Gyula gimnázium háromszor indult egy-egy csapatával a rangos, kedvelt, viszont rendkívül nehéz vetélkedőn. 2016-ban harmadikok lettek, tavaly megnyerték, tehát a mostani első helyezéssel címet védtek.

Van létjogosultsága az emelt szintnek

Szabó László elmondta, rendkívül büszke a fiatalokra, akik komolyan vették a vetélkedő minden fordulóját és feladatát, és bizonyították, hogy egy kisebb merítési lehetőséggel rendelkező középiskola csapata is fel tudja venni a versenyt egy fővárosi, nagyvárosi középiskola egyletével. Igazgatóként hozzátette, a történelemversenyeken elért sikerek azt jelzik, hogy van létjogosultsága az emelt szintű történelemoktatásnak a gimnáziumban, van is rá kellő igény a fiatalok részéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában