Békés megye

2019.06.18. 19:59

Megelőzhető lenne több súlyos betegség

Mind a férfiak, mind a nők esetében a keringési rendszer betegségei és a daganatos, rákos megbetegedések számítanak Békés megyében a vezető halálokoknak – derült ki akkor, amikor a Békés megyeiek egészségi állapota került terítékre a megyei közgyűlés ülésén.

Licska Balázs

A megbetegedések kialakulásának folyamatáról tartott előadást a megyei közgyűlés békéscsabai ülésén dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a kormányhivatal osztályvezetője. Hangsúlyozta, van egy biológiai kezdet, és eltelik egy bizonyos idő addig, amíg a tünetek jelentkeznek. Ebben az időben is ki lehet mutatni a kórokat, ezért fontosak a szűrővizsgálatok és az azokon való megjelenés. A védőoltások révén magát a betegséget is meg lehet előzni.

A keringési rendszer betegségei és a daganatos megbetegedések számítanak Békésben a vezető halálokoknak /Illusztráció: Shutterstock/

Ismertette: bár a születéskor várható élettartam nőtt Békés megyében a férfiak és a nők esetében – 71,51 évre és 78,54 évre –, továbbra is elmarad az országos és az európai uniós átlagtól, mivel azok szintén emelkedtek. Az a cél, hogy ne a betegségben, hanem az egészségben eltöltött időt hosszabbítsák meg. Egy-egy ember egészségi állapotára több tényező hat: 43 százalékban az életmód, 27 százalékban a genetika, 19 százalékban a környezet, és csak 11 százalékban az egészségügyi ellátás.

A szakember kiemelte: a Békés Megyei Kormányhivatal kidolgozott egy életerős mintaprogramot Közös érték az egészség címmel, hogy feltérképezzék a Békés megyeiek egészségi állapotát. A projekt első fél évében 48 település 128 rendezvényén voltak jelen szűrővizsgálatokkal, állapotfelmérésekkel. A túlsúlyosság, az elhízottság megfigyelhető a férfiak és a nők esetében is.

Érdekes: az ebédidővel kapcsolatban ugyancsak végeztek felmérést, 15 ezer kérdőívet dolgoztak fel. Sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek tisztában azzal, hogy a nem megfelelő táplálkozással rengeteg betegség összefügg, ezért kellő időt kell szakítani az ebédre. Például 15-20-25 perc elég lehet az ebédre, azonban ez az idő csupán a tányér mellett eltöltött időt jelenti, nincs benne a várakozás – ez messze van jelenleg az általános gyakorlattól.

A megyei közgyűlés elé került tájékoztató szerint a korai, vagyis 15 és 64 év közötti halálozásban komoly szerepük van a rákos megbetegedéseknek. A férfiak és a nők tekintetében első helyen a légcső, hörgő és tüdő rosszindulatú daganata áll.

A férfiaknál a második és harmadik helyen az ajak, szájüreg és garat, valamint a vastagbél, végbél és anus; nőknél pedig a második és harmadik helyen az emlő, valamint a vastagbél, végbél és anus megbetegedése szerepel vezető halálokként.

Ugyancsak felelősek a korai halálozásért a keringési rendszer megbetegedései. Pedig ezek kialakulása és kialakulásuk kockázata csökkenthető, ezért fontos a megfelelő életvitel. Ezen a betegségcsoporton belül vezetnek az ischaemiás szívbetegségek, valamint a magasvérnyomás- és agyérbetegségek, harmadik helyen szerepel a heveny szívizomelhalás.

A tájékoztató szerint 2012 és 2016 között Békés megyében háromezer férfi és ezer nő korai halálozása összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással és a dohányzással.

Korszerűsítik az orvosi rendelőket

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke az ülésen – dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriellához, a kormányhivatal szakemberéhez hasonlóan – elmondta, hogy gyors változások nem várhatók, a folyamatos munka, az elindított programok gyümölcse évek múlva érhet be. Hangsúlyozta: a megyei önkormányzat tesz azért, hogy javítsák az egészségügy helyzetét Békés megyében. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós forrásból 34 egészségügyi intézményt korszerűsítettek több mint 1,5 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Program révén ugyancsak lesz lehetőség orvosi rendelők, lakások felújítására, eszközök beszerzésére – amivel vonzóvá tehetik a kistelepüléseket a szakemberek számára –, a program megvalósításában a megyeháza is szerepet vállal, több kistelepüléssel kötöttek emiatt megállapodást. Egy magyar–román határon átnyúló Interreg pályázat révén fejlesztik az orvosi ügyeletek eszközállományát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában