Orosháza

2019.06.17. 08:20

Hatékonyabb lett a szívbetegek ellátása a kórházban

Négy, összesen 2,5 millió forint értékű, úgynevezett mobil holter EKG-készülékkel gazdagodott az Orosházi Kórház kardiológiája.

Cs. I.

Az új berendezés kisebb és könnyebb, egy hétig működik akkumulátorral, gyorsabb és pontosabb diagnózist ad, összességében hatékonyabb gyógyulási esélyt biztosít a szívbetegeknek.

Adatelemző szoftver is segíti a munkát /A szerző felvétele/

– Az új eszköz a nap 24 órájában rögzíti az adatokat – mondta dr. Dani Győző szakágvezető. A kardiológus főorvos kiemelte, van néhány olyan ritmuszavar, ami egyre gyakrabban fordul elő, de nehéz felismerni a hagyományos EKG-vizsgálattal. Ezt a készüléket hazaviszi a beteg, kis mérete és elhanyagolható súlya miatt egyáltalán nem zavaró, a testre rögzített tappancsok segítségével pedig folyamatosan rögzíti a szív működésének az adatait. Tartozik hozzá modern adatelemző szoftver is, ami komplexebb és gyorsabb vizsgálati eredményt biztosít.

– A szoftver arra is képes, hogy a mozgás közben keletkező egyéb zajokat kiszűrje, így ezek nem torzítják a tényleges eredményeket, ezáltal még pontosabb diagnózist lehet felállítani és terápiás kezelést javasolni. A készülékeket néhány hete már használjuk, és volt olyan betegünk, akinél ennek köszönhetően idejében felismertük a ritmuszavart, és az érintett már meg is kapta a pacemakerét – ismertette dr. Dani Győző.

Az új eszközök beszerzését cégek és magánszemélyek, valamint az Orosházi Kórházért Alapítvány támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában