Békéscsaba

2019.06.28. 11:29

Hajnaltól készülnek a vevőkre a piacon

Még hogy nehéz parkolni a piacnál. Ezernyi lehetőség várja az autóst. Csak időben kell menni, hétköznap, reggeli háromnegyed hatkor. Bár hatkor nyit igazából a vásárcsarnok, de a biztonsági őrök már hamarabb szellőztetnek, a zöldségesek, egyéb árusok pedig kipakolnak. A kereskedők egyáltalán nem örülnek, ha sok a környéken a szabad parkoló, mert ez azt jelenti, hogy kevesebb a vásárló.

Nyemcsok László

Békéscsabai piacon a reggeli nyiás. Zárics Oszkár zöldséges

Amikor befelé tartok a csarnokba, akkorra Csávás Sándor már végzett is a bevásárlással. Elmondja, halászlevet főz a maga által fogott zsákmányból, és ehhez vásárolt hozzávalókat. Kérdezem tőle, mit szól a felújított létesítményhez.

– Sokkal átláthatóbb, kényelmesebb, praktikusabb a korábbinál – válaszolja. – Mindennek megvan a helye. A klíma nyáron kellemessé teszi a bent tartózkodást, télen pedig bizonyára nem fáznak majd az eladók és a vevők sem a fűtési rendszernek köszönhetően.

A biztonsági szolgálat egyik embere lép ki az ajtón, egy ismerőse odakiált neki: – Te most is itt vagy?

– Láthatod, lassan az otthoni ágyamat kirakom a Jófogásra – válaszolja a biztonsági őr.

Zárics Oszkár nyitás előtt mindig átnézi a friss árut is – nehogy rossz gyümölcs, zöldség keveredjen a jók közé –, és azután rakja csak ki a portékát /Fotók: Imre György/

A virágosokhoz lépek oda, számomra rejtély, hogy reggel hatra miként tudnak a pultokra ilyen virágkölteményeket varázsolni.

– Ügyesek, szorgosak a munkatársnőim, persze, a csokrok egy része már előző este elkészül – magyarázza Tuska János, az egyik üzlet tulajdonosa. Látja, hogy a nevén elcsodálkozom, mert ő az első Tuska János az életemben, aki virágokkal foglalkozik, és nem optikus, szakács vagy pincér. – Persze a nagyobb alkalmak idején már négykor bent vagyunk, mert olyankor a forgalom miatt több csokrot kell előre elkészíteni.

Ahogy a virágok leszedve hamarabb kókadoznak a hőségben, úgy a kolbászoknak sem jó a meleg. Péli Pálné, a Kolbászkunyhó eladója kiemeli, a klíma azért is kell számukra, nehogy megcsöppenjenek a termékek. Knyihár Mihály, a kolbászok előállítója hozzáteszi, a hűvös kamrából mindig friss portékát hoznak, így az állandó minőséget tartani tudják.

A kolbászhoz kenyér és paradicsom is kell. Fülöpné Gellén Valéria az egyik kenyérboltban a pár perce beérkezett péksüteményeket pakolja ki. Elmondja, az iskolai nyári szünetben kisebb a forgalom, de még így is sokan a piacot választják többek között a reggeli beszerzéséhez.

Zárics Oszkár éppen egy láda szép paradicsomot tesz ki a pavilonjuknál.

– Kora reggel mindig átnézem a friss árut is, nehogy rossz zöldség, gyümölcs kerüljön a jók közé – hangsúlyozza. – Az íz, az illat nagyon fontos, de először a szemükkel vásárolnak az emberek. Ami tetszik, abból szívesebben vesznek. Az újdonságok mindig felkeltik az érdeklődést. Így most a cseresznye, a meggy, a sárgabarack és a málna a sláger.

Amiben minden kereskedő egyetért, a szombat magasan a legerősebb nap, ezt a szerda követi, a többi napon a kereslet nagyban függ attól, hogy megérkezett-e már a havi fizetés, a nyugdíj. Ha igen, akkor pezseg igazán az élet a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában.

Hajnaltól főzi a halászlevet

A szomszédos Rózsakert piacra legkorábban Kádi Sándor, a Szamos Vendéglő executive séfje érkezik. Hajnali háromkor elküldi az interneten a konyhafőnök ajánlatát ismerőseinek, majd nekilát a halászléfőzésnek, hogy a kilencórai nyitásra elkészüljön az étel. Bognár László piacvezető is tüsténkedik, ahogy mondja, már leállította az „orosz klímát”, vagyis belocsolta hideg vízzel a padlózatot, mely téglákból áll, így nincs nagy meleg bent. Köszönhetően ez az épület jó hőszigetelésének is. Amiben a Rózsakert erős, az a biotermékek nagy választéka a helyi kistermelők révén.

És hogy melyik zöldségnek a legmeglepőbb az ára? Erre már Ragács Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-gyümölcs osztályának vezetője adja meg a választ. A vetéskori aszály, majd a sok eső miatt a szürkepenészes rothadás megtizedelte a petrezselyemgyökér-állományt. A kilónkénti ár eléri az 1900 forintot is. Náluk az újburgonya a sláger, és a vásárlók már nagyon várták a medgyesi dinnye megjelenését. Ez fóliás sárgadinnye formájában megérkezett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában