Békés megye

2019.06.15. 11:29

Autós nyaralás előtt menjünk szakszervizbe!

A nyári melegben sokan tesznek kiruccanást hosszabb-rövidebb távokra, és vannak, akik a külföldi nyaralásukra is autóval mennek. Szakemberek szerint érdemes átnézetni és felkészíteni autónkat a hosszabb utak előtt, hogy ne útközben érjen bennünket meglepetés.

Busi Ottó

Egyes felmérések szerint a tulajdonosok egy része nem fordít kellő figyelmet autója karbantartására, pedig nem mindegy, hogy milyen műszaki állapotban van a járgány, főként akkor, ha egy hosszabb út előtt áll.

Mátyás Tamás, a békéscsabai Start Stop Autószerviz ügyvezetője elmondta, a műszaki ellenőrzéseket érdemes a szakszervizekre bízni. A leggyakoribb hibák közt említette a hibás futóműveket, mely veszélyes lehet, és kárt is okozhat az autóban, valamint az abroncsokban. Tanácsa szerint célszerű a fékbetéteket is megnézetni a hosszabb utak előtt. Hozzátette, a folyadékszintek ellenőrzésére is érdemes időt fordítani. A motorolaj és a hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot emelte ki a szakember.

Nem mindegy, milyen műszaki állapotban van a járgány egy hosszabb út előtt /Illusztráció: Shutterstock/

Gumis szakemberek elmondták, fontos, hogy nyáron az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autón. A gumik átvizsgálásakor a szemmel látható sérülések mellett ellenőrizni kell a korát, illetve a profilmélységét egyaránt. A kopott, „elfáradt” abroncsok tapadása nem megfelelő. A guminyomást is kiemelték, ezt akár egy benzinkúton az autós is ellenőrizheti, az előírt érték az autókon vagy azok kézikönyvében is fel van tüntetve. Egy dologra hívták fel a figyelmet a gumisok: ha csomagokkal, megpakolva autózunk, akkor az előírtnál magasabb értékre fújjuk fel a gumikat. Hozzátették, ez az érték is megtalálható az autókon.

Tóth Csaba békéscsabai autóvillamossági és autóklíma-szerelő úgy fogalmazott, a légkondit minden évben legalább egyszer fertőtleníteni kell, lehetőleg a szezon elején. Aki szakemberre bízza a munkát, az jellemzően 5 ezer forintról induló árakkal találkozhat. Ennyibe kerül az autók klímájának tisztítása, fertőtlenítése, a pollenszűrő cseréje nélkül.

Kánikulában legyünk türelmesebbek az utakon

Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság szerint kánikulában fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen ivóvíz a gépkocsiban. Legyünk türelmesek, vezessünk kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Haladásunk során tartsunk nagyobb követési távolságot, és legyünk türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak, torlódások alakulnak ki, vagy ha agresszív sofőrrel kerülünk kapcsolatba. Nagyon fontos a megfelelő szellőzés és a légkondicionáló használata. Ha megállunk a gépkocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyük azt. Ha az álló gépjárműben gyermek vagy házikedvenc marad, véletlenül se hagyjuk őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában