Békéscsaba

2019.06.27. 12:23

A holokauszt áldozataira emlékeznek vasárnap

1944-ben, 75 éve deportálták a holokauszt Békés megyei és békéscsabai áldozatait, ennek apropóján tart a Békéscsabai Zsidó Hitközség több szervezettel közösen megemlékezéseket június 30-án, vasárnap – jelentették be a csütörtökön Békéscsabán, a ligeti zsinagógában tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

A zsinagógánál lévő emlékfal kapcsán dr. Moskovits Sándor, a hitközség elnöke elmondta, ötezer Békés megyei zsidó vesztette életét a náci haláltáborokban, háromezer mártír neve korábban felkerült, a névsor ötszázzal bővül hamarosan. Folyamatosan gyűjtenek azért, hogy a fennmaradó ezerötszáz áldozat nevét is feltüntessék az emlékfalon.

Horváth Sándor elöljárósági tag, dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke, valamint Lukácsné Moskovitz Tamara elöljárósági tag a sajtótájékoztatón.

Horváth Sándor hitközségi elöljárósági tag elmondta, vasárnap 11 órakor a Szent István tér 9. szám alatt emléktáblát avatnak, ebben az épületben született a holokauszt gyermekáldozatainak arcaként ismertté vált békéscsabai kisfiú, Neumann Gábor, akit 1944-ben terhes édesanyjával és édesapjával hurcoltak el. 15 órakor a ligeti zsinagógánál folytatódik a megemlékezés, amin várhatóan jelen lesz Izrael magyarországi nagykövete is, és imát mond Markovics Zsolt főrabbi.

A sajtótájékoztatón szó volt az önkormányzati tulajdonban lévő, Csaba utca 3. szám alatti, egykor idősek otthonaként szolgáló ingatlanról, amit a városi közgyűlés döntése értelmében nyilvános árverésen értékesítene Békéscsaba. A legutóbbi árverés eredménytelen volt, tehát nem kelt el.

A sajtótájékoztatón elmondták: az ingatlan Békéscsaba zsidó épített öröksége, külső és belső megjelenésében egyaránt hordoz zsidó jegyeket. A Békéscsabai Zsidó Hitközségnek lennének vele tervei, mind kulturális, mind szociális területen, illetve múzeumi jelleggel Békés megyei emlékhelyet alakítanának ki benne. Szeretnék, ha az önkormányzat ingyenes használatba adná számukra az ingatlant, úgy vélik, méltó helye a hitközségnél lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában