olimpikon

2019.05.28. 06:50

Tótka Sándor legújabb kajakján Gyomaendrőd jelképe díszeleg

Új hajót kapott Tótka Sándor. A kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos gondolt egy nagyot, és az új sporteszközre rápingáltatta Gyomaendrőd címerében fellelhető jelképet. Az új kajakot még nem állította be az olimpikon, aki jelenleg két nemzetközi versenyre is gőzerővel készül. Bemelegítésként pedig rögtön két aranyéremmel kezdte a szezont.

Balázs Anett

Tótka Sándor szereti az egyedi dolgokat, főleg akkor, ha az valamilyen mély, tartalmi jelentéssel bír. Egyik kajakostársa, René Holten hajóján látott egy mintát, amely Maribor sziget jelképét tartalmazza, ahol a dán sportoló kezdett versenyezni. Ebből kiindulva sportmenedzserével abban egyeztek meg, hogy a szponzor logója mellett egy olyan mintát is kap a hajó, amely arra emlékezteti, honnan is indult nagy ívű sportpályafutása.

– Nagyon szeretem Gyomaendrődöt, és szeretek otthon lenni. Igaz, évente csak 2-3 alkalommal van lehetőségem hazamenni edzőtáborozni. Folyamatosan azon agyaltam, hogyan tudnánk a várost megjeleníteni a hajón. A címerében van egy kis nyilacska, amely a Hármas-Körös folyásának irányát jelzi. Ennek a rajzát odaadtam egy barátomnak, Gyarmati Balázsnak, aki elkapta a fonalat, így a tervezést követően a nyílvessző immár ott díszeleg a Sete, azaz portugálul hetes számú szériát jelentő, Nelo gyártmányú hajón. Jó dolog, hogy van egy mögöttes tartalom és nem csak egy sima hajófestés lett. Örülök, hogy sikerült megjeleníteni azt, honnan jöttem – hangsúlyozta Tótka Sándor.

A sportoló büszke az új, egyedi hajójára, amelyen az embléma is helyet kapott /Beküldött fotó/

A reklámszabályzat szerint azonban a hajót, a szponzor logója miatt nemzetközi versenyeken nem, csak hazai megmérettetésen használhatja. Tótka Sándor a szezon első versenyén, a szolnoki rangsorolón rögtön az első versenyszámban a dobogó tetejére állhatott, 200 egyéniben volt a leggyorsabb. Ugyanezen a napon rendezték 500 méteren a párosok fináléját is, és Nádas Bencével evezve szintén nem talált legyőzőre. Az új kajak azonban itt még nem remekelhetett, hiszen azt – mint Tótka Sándor elmondta –, még nem állította be.

– A hajó 12 kilogrammot nyom, hossza meghaladja az öt métert. A gyorsaság érdekében nagyon keskeny, ezért rendkívül instabil. Mivel én már 15 éve kajakozok, nálam nincs gond, de ha olyan ember kerülne bele, aki még soha nem ült versenykajakban, az azonnal beborulna vele a vízbe. Sajnos a hűvösebb idő miatt nem tudtam még beállítani, mivel az egész napos edzések után már időm és kedvem sem volt ebben a szélben, esőben vízre szállni – fogalmazott Tótka Sándor. Hozzátette, amint jobbra fordul az időjárás, a gyomaendrődi jelkép is érintkezni fog a vízzel.

Amikor első kajakja felől kérdeztük, nem annak paramétereit sorolta, hanem az jutott eszébe, hogy azt még szülei vásárolták, amiért nagyon hálás. Továbbá annak is örül, mára odáig eljutott, hogy a hajókat ajándékba kapja.

– Ma már szerencsések a fiatalok, hiszen a gyomaendrődi Körös Kajak Sportegyesület sok és jó minőségű eszközt szerzett be, amelyekkel remekül lehet versenyezni, és a szülőknek nem kell mélyen a zsebükbe nyúlni, ha a gyerekek kajakozni szeretnének

tanulni.

Tótka Sándor jelenleg két nemzetközi versenyre is feszített tempóban készül. A minszki Európa Játékok mellett a szegedi kajak-kenu vb sarkallja nap mint nap jobb teljesítményre, amely már joggal nevezhető Tokió előszobájának, hiszen ez lesz a 2020-as olimpiai regatta legfontosabb kvalifikációs versenye.

Az olimpikonnak első a kajakozás

Tótka Sándor elmondta, a versenyek miatt óriási nyomás van rajta, ám mindez serkentőleg hat rá, és nem érzi tehernek. Azonban azt, hogy a kevés szabadidejében mit csinál, tudatosan megválasztja, éppen ezért nem ritka, hogy baráti hívásnak, programlehetőségeknek, sőt szponzori felkéréseknek is nemet mond.

– Szerencsés vagyok, hogy nincs más dolgom, csak az edzésekre koncentrálni, hiszen vannak olyan országok, ahol a kajakosok nem kapnak juttatást, a felkészülés mellett dolgozniuk is kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában