Pénzügyi ismeretek

2019.05.13. 11:14

Megyénkben töltötték ki legtöbben az Econventio tesztet

Lényeges, hogy minél szélesebb pénzügyi ismerettel, tudással rendelkezzenek a fiatalok – mondták hétfőn a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC-ben) tartott sajtótájékoztatón, annak apropóján, hogy több mint 15 ezer diák töltötte ki az úgynevezett Econventio tesztet, a legtöbben Békés megyéből. A szakképzési centrumok között a legeredményesebb a Közgé, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma lett.

L. B.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, a BSZC-ben büszkék az elért eredményekre, a tanulók rendre kiválóan szerepelnek a különféle versenyeken. Igyekeznek a szakmain túlmenően plusz tudással is felvértezni a diákokat. Hozzátette, bő tíz éve a világ komoly pénzügyi válságba került, részben azért, mert az emberek nem rendelkeztek kellő pénzügyi ismeretekkel, ezért is örömteli, hogy létrejött egy kerekasztal, ami jelzi, hogy a fiatalok mennyire vannak tisztában a pénzügyi folyamatokkal.

Paláncz György, Mucsi Balázs és Sápi Ákos a sajtótájékoztatón /Fotó: Imre György/

Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke kifejtette, 2010-ben elkötelezett pénzügyi szakemberek hívták életre az egyesületet, látták ugyanis, hogy a diákoknak szükségük van pénzügyi ismeretekre. Létrehoztak egy vetélkedőt, hogy legyen egy úgynevezett pénzügyi tömegsport. Ebben 40 kérdést tettek fel például hitellel, biztosítással, nyugdíjjal, befektetéssel kapcsolatban, a tesztet interneten keresztül töltették ki a diákok, 30 perc állt rendelkezésükre, így akár tanórán is megoldható volt a feladatsor.

A Közgé a legjobb középiskolák között szerepelt ezen a teszten, így egy csapata részt vehet egy balatoni nyári táborban, ahol előadásokon keresztül és játékos formában hasznos pénzügyi ismeretekre tehetnek szert, például az olyan partnereknek hála, mint az Állami Számvevőszék vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Közgé lett az egyik győztes

Paláncz György, a szakképzési centrumok kategóriájában győztes békéscsabai Közgé igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, fontosnak ítélik, hogy kellő pénzügyi ismeretekre tegyenek szert a diákjaik, hogy pénzügyi tudatosságra neveljék őket. A hagyományos, közgazdasági ágazatban tanulók számára is volt olyan a tesztben, amit tanórán nem tanulnak, tehát a vetélkedő bizonyos kérdései nekik is újdonságot jelentettek. A nem közgazdasági képzésben résztvevők esetében pedig biztos, hogy a teszt bővítette a pénzügyi ismereteiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában