Szakmai nap

2019.05.13. 17:17

Terápiás kutyákkal segíti a fiatalokat a békési intézmény

Szakmai napot tartottak a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium szervezésében hétfőn. Az esemény középpontjában az állatasszisztált terápia – esetükben a kutyás terápia – állt, de többféle szakmai előadást is meghallgathattak a pedagógusok.

Busi Ottó

Mint megtudtuk, a gyulai tankerület intézményei közül egyedül a békésiben létezik kutyás terápia. A szakmai nappal pedig az eddigi tapasztalatokat, példákat kívánták megmutatni a megye pedagógusainak.

A fiatalok mozgásneveléssel kapcsolatos feladatokban is részt vettek /Fotók: Imre György/

Aléné Kucsera Andrea, az intézmény vezetője elmondta, egy pályázat keretében tavaly szeptember óta heti hat órában tartanak kutyás terápiát az intézményben. Ezzel az óvódáskortól egészen az általános iskola nyolcadik osztályáig meg tudják mozgatni a gyerekeket. Hozzátette, a pályázat célja a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek ellátásának erősítése, valamint a többségi intézményben tanuló sajátos nevelési igényű gyermekek és pedagógusok megsegítése.

A szakmai nap céljáról szólva pedig úgy fogalmazott, szeretnének betekintést adni a pedagógusoknak, az érdeklődőknek a kutya és a gyermekek közötti együttműködés különleges világába, valamint azt is megmutatnák, hogy miként tudja a kutya motiválni a gyermekeket egy-egy tanítási órán. Az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban az intézményvezető elmondta, a kutya – mint motivációs bázis – nagyszerűen tudja a gyermekeket ösztönözni.

– A viselkedés- és magatartászavaros gyermekeknek nagyon hasznos, hiszen a kutyára koncentrálnak, és nem azzal vannak elfoglalva, hogy az órán milyen egyéb dolgokat tudnak csinálni, ami esetenként sem a diákokra, sem a pedagógusokra nincs jó hatással – tette hozzá Aléné Kucsera Andrea.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója is pozitívan nyilatkozott a foglalkozásról, szavaival élve: a kutyás terápia elősegíti azt, hogy a gyermekek az oktatás területén nyitottabbá, kommunikatívabbá váljanak. Hozzátette, a kutya a mindennapjaikban segíti őket.

A nap folyamán az érdeklődők többféle foglalkozást nézhettek meg, többek közt kutyás mozgásnevelést és matematikaórát is. Mindezek mellett különféle szakmai előadásokat is meghallgathattak a pedagógusok az egész napos rendezvényen.

Mese és Repeta

A békési intézményben, a fejlesztő foglalkozásokon Gulyás Bianka terapeuta oldalán két aranyszőrű golden retriever vesz részt. Egyikük Mese, másikuk pedig Repeta. A szakember elmondta, Mese egy boldog, örömmel teli kutyus, testvére, Repeta pedig egy nagyon kiegyensúlyozott, érzékeny lélek. Hozzátette, tapasztalatai szerint kutyával az olyan fejlesztő feladatok is könnyebben, szinte észrevétlenül mennek, amelyek korábban sorozatos kudarcot okoztak az adott gyermeknek.

– Olyan önzetlen szeretettel és feltétel nélküli elfogadással tudnak közeledni a gyerekek felé, amit mi, felnőttek a mindennapokban nem mindig tudunk biztosítani – emelte ki Gulyás Bianka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában