galériával, videóval

2019.05.07. 14:48

Szijjártó Péter átadta az orosházi Guardian új gyártósorát

Felavatták kedden a Guardian Orosháza Kft. új gyártósorát Szijjártó Péter külügyminiszter, neves üvegipari szakemberek, a társaság európai vezetői és a külföldi diplomaták jelenlétében. A Guardian Glass azért döntött a laminált (ragasztott) üveg gyártósor beruházása mellett, mert a laminált üvegtermékek iránt egyre jelentősebb kereslet mutatkozik Európában. A legmodernebb technológiával működő gyártósoron a hagyományos és bevonatos laminált üvegek gyártásán kívül speciális termékek, többek között hangszigetelő-, vastag-, bevonatos- és színes laminált üvegek előállítására is van lehetőség.

Cs. I.

Az amerikai síküveggyárba sok vendég érkezett kedden. A megnyitón a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója, Guus Boekhoudt fontosnak értékelte, hogy az emberek életminőségét egy vállalkozás jobbá tegye. Ebben is szerepet vállal cégük.

A szalagátvágáson Marc Ungeheuer, Luxemburg ausztriai és magyarországi nagykövete, David Kostelancik, az USA magyarországi követtanácsosa, Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dávid Zoltán polgármester és Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete

– Minden adott ahhoz, hogy vállalatunk hatékonyan reagáljon a megnövekedett igényekre: stabilan jelen vagyunk Európában, termékskálánk rendkívül széles, vállalkozásunk célja az ügyfeleink számára történő értékteremtés. Az új gyártósor a Guardian Glass 2016-ban megkezdett átalakításainak következő, logikus lépése, amelynek során megindult az átállás a hagyományos, tiszta síküveg gyártásról a Guardian nagyobb fényáteresztő képességű Guardian ExtraClear üvegének előállítására. Mindez a cég válasza az új trendre, amely szerint növekszik az igény az épületeken belüli egyre nagyobb mennyiségű természetes fény iránt – tette hozzá. Az új, automata gyártósorról már most 150 teherautónyi laminált üveg kerül le, amely elsősorban Magyarországon, Romániában és a Balkán országaiban kerül piacra.

Fotók: Kiss Zoltán

Az ünnepségen David Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követtanácsosa visszaemlékezett arra a 30 évre, amióta megteremtették a float-üveggyár létesítésének hazai feltételeit a magyarok. Az 1980-as végén zajló eseményeket nagy bátorságnak s a lehetőségek kiszélesítésének nevezte hazánkban. Ez be is igazolódott, azóta gazdasági és kereskedelmi partnerként tekint egymásra a két ország. A Guardian sikertörténetét példásnak ítélte, amivel erősítette a kapcsolatát a globális gazdasághoz is.

– A Guardian a város egyik legmeghatározóbb cége. Innovatív, fejlődésre képes és jövőt építő, formáló vállalat, amely mostani fejlesztésével azt is jelezte, hogy terveiben Orosházának szerepet szán – erről Dávid Zoltán, a város polgármestere beszélt. – Ha a gazdasági élet szereplői sikeresek, gyarapodnak, akkor annak mindig nyertese a település is. Gondoljunk csak a családok biztos megélhetését jelentő munkahelyekre, a befizetett adóforintokra. Ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy a városvezetés szoros kapcsolatot tartson fenn az Orosházán működő vállalkozásokkal, cégekkel. A kormány és a város, mint a megye legiparosodottabb települése igyekszik vonzó körülményeket teremteni a vállalkozásoknak. Büszkék vagyunk a városban működő cégeinkre – mondta.

Külügyminiszteri bejelentés

Szijjártó Péter elismeréssel szólt arról a teljesítményről, amivel az orosházi gyár kollektívája kivívta azt a fejlesztési lehetőséget, ami 4,1 milliárd forintból most megvalósulhatott. Ahogy az amerikai üveggyárban, úgy az ágazatban is növekedés volt jellemző 2018-ban. Itt 330 ember megélhetését biztosítják, az üvegiparban tavaly 5 ezren dolgoztak. Az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokat 1700 amerikai vállalkozás erősíti tovább – fogalmazott a számok nyelvén a külügyminiszter. Bejelentette, az Orosháza-Szentes útszakasz felújításához szükséges finanszírozásról megszületett a döntés. A tervezés, a 60 napos engedélyezési eljárást követően 2020 végére elkészülhet az út, jobbá téve Orosháza megközelíthetőségét, az áruszállítást. Az M-44-es út munkálatai jól haladnak – tette hozzá. Az is elhangzott, az üvegipari munkaerő-kínálat biztosítása érdekében a duális szakképzés indítását tervezik a középfokú oktatásban, majd a felsőoktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában