Szja-bevallás

2019.05.18. 11:14

Sokan nem rendelkeznek adójuk egy százalékáról

Az adózók tavaly közel 18 milliárd forintról nem rendelkeztek a személyijövedelemadó-bevallás során. Ez azt jelenti, hogy csak minden második személy ajánlotta fel adója 1+1 százalékát civil szervezeteknek és egyházaknak. Az összeg így az államkasszába került, holott a támogatás ezen formája óriási segítséget jelent az érintetteknek. A bevallás határideje ismét közeleg.

Nagy-Laczkó Viktória

Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Május 20-ig lehet elkészíteni azokat a szja-bevallásokat, amelyeket a NAV nem készített el, igényelni a tavalyi jövedelmek után az adókedvezményeket és rendelkezni az adó egy-egy százalékáról. Utóbbi lehetőséggel a civil szervezetek, egyházak és a Nemzeti tehetségprogram támogatható. Az érintettek összesen akár 22-22 milliárd forint támogatást kaphatnának ezen felajánlásokból, ám a gyakorlatban ennél jóval kevesebb érkezik hozzájuk, mert sok adózó nem él az adományozás lehetőségével. Tavaly például az adófizetők összesen 32 milliárd forintot ajánlhattak volna fel az szja-ból, végül 14,5 milliárd forintról nyilatkoztak.

Az adózók fele nem rendelkezik adója 1+1 százalékáról /Képünk illusztráció/

Közülük a legtöbben civil alapítványokat támogattak: 8,3 milliárd forint érkezett 27 ezer szervezethez az 1,8 millió rendelkezésből. A legtöbb adományt a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztésért alapítvány kapta (30 ezer felajánlótól 156,4 millió forintot), majd a Daganatos.hu Alapítvány (36 ezer embertől 140,9 milliót), végül a Bátor Tábor alapítvány (22,7 ezertől 124,9 milliót). A civilek esetében általában egészségügyi intézményekhez, gyermekjóléti szervezetekhez, daganatos betegségek ellen küzdő alapítványokhoz és az állatmentőkhöz érkezik a segítség.

– Az adó egy százalékának felajánlásával minden adófizető egy évben egyszer támogathat egy, neki fontos tevékenységet végző szervezetet oly módon, hogy a támogatási összeg nem jelent plusz kiadást. Úgy gondolom, minden adófizető számára van olyan civil alapítvány, amelynek munkáját szívesen segítené. Azt tanácsolom, hogy mindenképpen éljenek ezzel a lehetőséggel, mert az egyesületek céljainak megvalósításához, működéséhez nagy segítséget jelentenek ezek a felajánlások – fogalmazott Szatmári Júlia, a Civil Szervezetek Szövetségének ügyvezetője.

Az adó másik egy százaléka a hazánkban elismert harmincegy egyház valamelyikének vagy a Nemzeti tehetségprogramnak juttatható el. Számukra a civileknek felajánlott összeghez képest kevesebb adomány érkezett: a NAV kimutatása alapján esetükben 994 ezer adózó 4,8 milliárd forint összegű egy százalékról döntött. Az egyházak javára tett felajánlást egyébként az adóhivatal tavaly óta automatikusan figyelembe veszi, vagyis annak nem kell újra benyújtania rendelkezését, aki már korábban nyilatkozatot tett és nem akar változtatni a döntésén.

Nagy Zoltán, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperese azonban emlékeztetett, hogy az egyházak esetében is kétszer egy százalékról beszélhetünk, ugyanis míg az egyiket a bejegyzett egyházak kaphatják meg, a másikat az egyházi alapítványoknak is fel lehet ajánlani.

– Az adományok mindkét formája óriási segítséget jelent az egyháznak. A két összegnél annyi különbség van, hogy az előbbit például a Magyarországi Evangélikus Egyház központilag kaphatja, amely összegből természetesen a gyülekezeteit is támogatja, utóbbi pedig egy helyi alapítványnak adományozható, így ez a támogatás biztosan helyben jelentkezik – fogalmazott az esperes. – Mi például a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumért Alapítványnak szoktuk kérni a támogatást, amely alapítvány nehéz sorsú gyermekeknek a tanulását, étkeztetését, iskolai felszerelések beszerzését támogatja.

Ön rendelkezett adója egy százalékáról?

Bánszki Pál: – Mint ahogy minden évben, idén is rendelkeztem az adóm egy százalékáról. Egy helyi civil állatvédő szervezetnek, a Békéscsabai Állatmenhelynek ajánlottam fel az összeget. Azért is tartom fontosnak mindezt, mert az szja egy százalékával segítünk a civil szervezeteknek, és mi adjuk annak, akinek szerintünk szüksége van rá.

Molnár Gábor: – Ez volt az első év, hogy felajánlottam az adóm egy százalékát: egy civil szervezetet és egy egyházat is támogattam. Ettől az évtől kezdve van ügyfélkapum, amin keresztül online nagyon egyszerűen tehettem ezt meg. A békéscsabai mentők számára ajánlottam fel az összeget, azért mert a családban nagyon sok embernek segítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában