bliccelő

2019.05.25. 15:47

Ötvenkétszer kapták el a megyei rekordert

Több mint 900 ezer forint tartozást halmozott fel egy békéscsabai lakos a MÁV-val szemben 2015 és 2017 között. A jelentős összeg az adósságokkal, a késedelmi kamatokkal, a követeléskezelési és postaköltséggel nőtt ekkorára.

Nagy-Laczkó Viktória

Békéscsaba, 2013. május 22. Nagyné Simon Margit vezetõ jegyvizsgáló jegyeket ellenõriz a Budapest-Békéscsaba között közlekedõ gyorsvonaton 2013. május 22-én. A MÁV május közepétõl gyorsvonati felárat vezetett be egyes gyors- és sebesvonatokon. Az érintett járatokra kötelezõ lesz pótjegyet váltani. MTI Fotó: Rosta Tibor

A bliccelő a bírság mértékével és az elkészült jegyzőkönyvek számával (52) megyei rekordot állított fel az említett időszakban.

A mosdóba rejtőzve, elbújva, alvást tettetve, hátrányos élethelyzetre hivatkozva vagy rövidebb szakaszra jegyet váltva – csak néhány módszer, mellyel a vonaton bliccelők igyekeznek kibújni az ellenőrzés és az utazásukhoz szükséges jegy megváltása alól. A jegyvizsgálók azonban jól ismerik ezeket a trükköket, rutinosan kezelik a helyzeteket.

A jegyvizsgálatkor és a bírságkiállításkor a megyei bliccelők alig egy százalékánál volt szükség hatósági intézkedésre /Illusztráció: MTI/

Rutinjukra Békés megyében is szükség van, s bár a vasúttársaság nem vezet a követelésekről megyei alapú nyilvántartást, ugyanakkor térségünk két legnagyobb lélekszámú településével, a megyeszékhellyel és Gyulával kapcsolatban a MÁV elárulta: a 2015 és 2017 között keletkező követelések közül 402 békéscsabai, 162 pedig gyulai lakost érint.

A rekordernek számító csabai utast további 5 megyeszékhelyen élő személy követi az elmaradást felhalmozók listáján, akik tartozása fejenként meghaladja a félmillió forintot.

Hogyan gyűlhet össze ekkora bírság? Például úgy, hogyha valaki bliccel a vonaton, a menetjegyét már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatja. Ennek összege a szerelvényen 2600, míg utólagosan fizetve 8 ezer forint. Amennyiben az érintett nem fizeti meg 30 napon belül a bírságot, úgy már 12 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie, amely a követeléskezelési és postaköltséggel, továbbá adott esetben késedelmi kamattal is növekszik.

Akár csalásnak is minősülhet

A bliccelők a bírság rendezéséhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, valamint fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.

A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget addig, amíg az adósság nem rendeződik, vagy akár végrehajtási jogot is bejegyeztethetnek a bliccelő ingatlanjára. Olyan is előfordult már az esetek között, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartozók ellen a társaság büntető feljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet.

Közel másfél millió állandó utas

A MÁV-Start jegy- és bérleteladásai az elmúlt két évben hasonlóképpen alakultak a helyközi (regionális és távolsági) utazások terén Békés megyében: 2017-ben megközelítőleg 509 ezer teljes árú és 895 ezer kedvezményes menetjegyet, valamint 9500 teljes árú és 15 ezer kedvezményes bérletet vásároltak térségünkben. Tavaly teljes árú menetjegyet 522 ezer, míg kedvezményes jegyet 876 ezer alkalommal váltottak, valamint a teljes árú bérletből 9800, a kedvezményesből 14 ezer fogyott.

Az adatok nem tartalmazzák azokat az utasokat, akik jogszabály alapján díjmentesen, nem gépi kiállítású vagy viszonylat nélküli jeggyel, Start Klub kártyákkal utaznak, továbbá egyéb díjmentes utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában