felújítják a keletit

2019.05.18. 06:50

Nem panaszkodnak az utasok, rugalmasan kezelik a változást

A megyei utasok egy részének kisebb kellemetlenséget, míg másoknak átmeneti kedvező változásokat hozott, hogy két hétre bezárt Budapesten a Keleti pályaudvar. Mindez ugyanis érinti a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalat is. A május 13-tól 26-ig tartó időszak elsősorban azok számára jelent előnyt, akiknek a Nyugatihoz közelebb van dolguk, a vonatok ugyanis ezekben a napokban oda érkeznek.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Csütörtök délután többen is igyekeztek a fővárosba a békéscsabai vasútállomásról. Editnek pont kedvező a változás, mivel a Nyugati felé van dolga, de egyébként nagyságrendileg tizenöt perccel többet kell utazással töltenie most, hogy a vonat nem a Keleti felé veszi az irányt.

Egy házaspár a felnőtt gyermekét kísérte ki az állomásra, az ő elmondásuk alapján lányuk a Nyugatiból körülbelül húsz perccel később ér otthonába, ahhoz képest, mintha a Keletiben szállna le. Mivel azonban a vonat Kőbánya-Kispesten is megáll, és ezt a lány ki tudja használni, így ott fejezi be a vonatozást. Ezzel pedig nagyságrendileg ugyanannyi idő alatt ér haza, mintha a felújítás alatt álló pályaudvaron szállna le.

Fotók: Bencsik Ádám

Kovács Gáborné számára is kényelmes a jelenlegi helyzet, mivel gyermeke Sződön lakik, így sokkal egyszerűbb a Nyugati térről eljutnia hozzá, mintha a Keleti pályaudvarról kellene ugyanezt megtennie. Elmondása szerint több átszállást is megspórol a fővárosban a mostani helyzettel. Mindent összevetve közel egy órával hamarabb érkezik meg gyermekéhez és unokáihoz azért, mert a Keleti helyett a Nyugatiba érkeznek a Békéscsabáról induló vonatok.

Egy nappal korábban is hasonló véleményeket osztottak meg hírportálunkkal az utasok. Volt olyan fiatalember, akinek fél órával kevesebbet kell utazni a fővárosi tömegközlekedésen, hogy odaérjen albérletébe. – Tőlem így is maradhatna – mosolyodott el az egyetemista.

Persze aznap is találkoztunk olyannal, akinek minden tekintetben a Keleti az előnyösebb, de a szintén egyetemista Csongrádi Tímea úgy fogalmazott: ezt a két hetet valahogy ki lehet bírni. Amúgy is csak kétszer utazik ez idő alatt.

A Győrben dolgozó Ádám viszont nem örült a változásnak, mert ő eddig át tudott szállni a Keletiben a Dunántúlra tartó szerelvényre, most pedig át kellett vonatoznia a Délibe.

A megyénk első számú szak- blogjának számító Viharsarok vasútja arról tájékoztatott, hogy információik szerint Budapest felé az első napon átlagosan 15 perc késéssel közlekedtek a vonatok. A főváros irányából voltak nagyobb késések az indulásoknál, de mire leértek Csabára a járatok, sokat behoztak, így átlagosan 10 perc késéssel érkeztek meg. Hozzájuk, ahogy egyébként hírportálunkhoz sem érkeztek panaszok az átmeneti változással kapcsolatban.

Hozzátették, a bezárás idején a csabai vonatok érintik a Ferihegy megállóhelyet is, így a közvetlen eljutás is lehetséges a nemzetközi repülőtér 1-es terminálja és a Viharsarok között, ami sok utas számára kényelmesebb.

A MÁV lezárással kapcsolatos tájékoztatása szerint az említett két hét alatt a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra, illetve állomásokra került át. A vasúttársaság jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére, illetve indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld–Pusztaszabolcs és a Rákos–Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel.

Május 26-ig a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarra mennek a pesti vonatokFotó: Bencsik Ádám

Számos munkálatot végeznek el

A Keleti teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom. A tervek szerint a munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában