méhek világnapja

2019.05.20. 17:30

Méhcsaládot fogadott örökbe a gyulai Magvető óvoda

Egy körülbelül 30 ezer példányt számláló méhcsaládot fogadtak jelképesen örökbe a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda óvodásai hétfőn délelőtt a méhek világnapja alkalmából. Az országosan is egyedülálló kezdeményezést Balogh Erika fürdővárosi méhész ötletére hívták életre.

Papp Gábor

Tavaly novemberben a Mézes reggeli elnevezésű akció keretében jártam az óvodában, és nagyon megtetszett a közösség, az a nyitottság, amit tapasztaltam – nyilatkozta hírportálunknak Balogh Erika, a Békés Megyei Méhész Egyesület tagja. – Úgy éreztem, hogy nem szabad elengednünk egymás kezét, és nem szabad hagyni, hogy a gyerekek csak a már említett novemberi akció keretében kerüljenek közelebbi kapcsolatba a méhészettel és persze a mézzel.

Mint elárulta, húsvét környékén öt és féléves keresztlányával közösen festett ki egy, természetesen üres kaptárt. Ekkor fogant meg az ötlet, ami az egyeztetéseket követően hétfőn testet öltött az óvodában. Az együttműködés részeként a gyerekek kaptak egy szintén üres kaptárt, amit ízlésesen kifestettek. Az eszközön szerepel az óvoda emblémája, illetve az 1. szám. Ez utóbbi azt szimbolizálja, hogy az intézmény az első óvoda az országban, amely örökbe fogad jelképesen egy méhcsaládot. Balogh Erika hamarosan méheket telepít külterületi méhészetében a kaptárba, ami szimbolikusan az óvodások tulajdona lesz.

A méhész hölgy az év valamennyi szakában bevisz majd az intézménybe az éppen aktuálisan pergetett fajtamézekből, így nem csak novemberben, a már említett Mézes reggeli időpontjában kóstolhatnak a gyerekek az ínyencségekből.

Ez azonban csak a lehetőségek egyik része. Az óvodások előre egyeztetett időpontban ki is látogathatnak a méhészetbe, ahol az egyesület védőruhát biztosít számukra. Így biztonságosan, testközelből tekinthetik meg a szorgos rovarok munkáját, konkrétan akár az általuk jelképesen örökbe fogadott család életét és munkáját is. Egy család egyébként átlagosan 30 ezer példányt számlál.

Balogh Erika kérdésünkre elárulta, 2006-ban szerzett OKJ-s méhészeti képzettséget, és 2013 óta méhészkedik másodállásban. Akkor öt családdal kezdett, ám ezt a számot mára megötszörözte. Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek körében népszerűsítse az egészséges életmódot.

– Emellett arra is törekszem, hogy az óvodások minél inkább tisztában legyenek azzal, milyen fontos szerepük van a méheknek az életünkben – tette hozzá.

Kiss Tiborné, a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda igazgató-helyettes felelevenítette: Balogh Erika őszi, Mézes reggeli idején tett látogatása nagy hatással volt a gyerekekre.

– Óvodásaink mézet kóstolhattak, illetve a méhész számos eszközt bemutatott a munkájával kapcsolatban, de mesélt a méhek életéről, a kaptárban zajló dolgos mindennapokról is – ecsetelte a szakember. – Intézményünkben kiemelt hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód szokásrendszerének kialakítására, a környezet védelmére, az ökológiai gondolkodásra. Ezért is fogadtuk Balog Erika ötletét és megkeresését.

A gyerekek megismerik a mézeket

Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója elmondta, nagyon fontosnak tartják az ilyen és ehhez hasonló jellegű kezdeményezéseket.

– Rendkívül lényeges, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerkedjenek az egészséges életmóddal, a különböző mézekkel, azok kedvező hatásaival – folytatta a gondolatot a szakember, aki egyébként egy hermetikusan lezárt, üveg kaptárt el is vitt a hétfői eseményre.

Árgyelán Jánost néhány aktuális témáról is kérdeztük. Mint elárulta, az idei időjárás nem igazán kedvezett az akácméz termelésének.

– Sajnos a márciusi fagyoknak köszönhetően az akácvirág jelentős százaléka lefagyott, és az elmúlt időszakot jellemző szeles, csapadékos időjárás sem volt ideális a méhészeknek – tette hozzá. – Egy-két napig tudnak gyűjteni a méhek, majd az esőzések miatt le kell állni. A realitás azt mutatja, hogy a tavalyi termés harmada jöhet össze idén akácmézből. Az egész országban hasonlóak a tapasztalatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában