háziállat

2019.05.27. 19:50

Komoly felelősség felnevelni egy kiskutyát

Kölyökkutyát nevelni, majd élete végéig társának lenni, hatalmas felelősség. Gondozása sok energiába telik és jelentős anyagi költségekkel is jár, ezért alaposan meg kell tervezni, illetve átgondolni, mielőtt belevágunk.

Vásári Erzsébet

Csonka Barbara állatorvos elmondta, az egyik legfontosabb tudnivaló a kutyavállalás előtt, hogy a kölyköket leghamarabb nyolchetesen lehet leválasztani az anyjuktól. Azonban a féreghajtást már a szoptatási időszak alatt, a negyedik héttől el kell kezdeni és kéthetente kell alkalmazni a sorozat végéig. Az első oltást pedig a hatodik héten kell megkapnia, tehát ezt is még az új otthonba költözés előtt.

Az oltásokkal kapcsolatban kifejtette, a legújabb ajánlások szerint jelenleg három-négy alapoltást kell megkapnia egy kölyökkutyának, melyeknek a parvovírus elleni, illetve a kombinált – parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, kennelköhögés és leptospirózis elleni – vakcinákat kell tartalmazniuk. Utóbbit négy és hat hónapos korban szükséges megismételni. A veszettség elleni pedig leghamarabb három, legkésőbb négy hónapos korig beadandó, majd fél évvel később, valamint élete végéig évente megerősítendő.

Kutyát vállalni, tartani óriási felelősség /Illusztráció: Shutterstock/

Majd az azonosításra szolgáló mikrocsipről elmondta, azt legkésőbb négy hónapos korig kell beültetni a kutyába. Érdemes azonban tudni, hogy a legújabb szabályzat szerint csak a csippel ellátott ebet lehet árusítani, illetve örökbe adni.

A bolha és a kullancs elleni védekezésről is beszélt az állatorvos. Beszámolójából kiderült, már a kutya hathetes és legalább két kilogrammos korától lehet használni havi rendszerességgel élősködő elleni cseppeket. A nyakörveket azonban a kölykök esetében nem javasolja, mivel gyorsan nőnek és hamar rászorulhat a nyakukra. Vannak továbbá rágótablettás készítmények is, ezek két hónapos kortól alkalmazhatóak, és véleménye szerint a leghatékonyabbak.

Majd a betegségekre tért ki Csonka Barbara. Ezek közül pedig főként a szívférgességet hangsúlyozta, melyről elmondta, szinte járványként terjed Békés megyében, és tapasztalatai szerint a kutyatartók nyolcvan százaléka nem hallott még róla. Ezért különösen fontos védekezni ellene, amit tablettás adagolás formájában tehetünk meg. Utóbbit már hat hónapos kor előtt szükséges elkezdeni a megfelelő védettség eléréséhez.

Hozzátette, ez a betegség hosszú ideig tünetmentes és a legtöbb esetben az állat elpusztulásával jár, nagyon kevés az esély a túlélésre. Amennyiben mégis gyógyítható állapotban kerül orvoshoz a kutya, úgy igen hosszú és költséges kezelés vár rá, ami sok szenvedéssel is jár számára.

Az ivartalanításról elmondta, időpontja súlytól függ, de egyéves kor alatt ajánlott elvégezni. Egy kis testű ebnél már hat hónapos, nagyobbnál tíz-tizenkét hónapos korban javasolt. Egy fontos tévhitre is felhívta a figyelmet, miszerint egy nőstény kutyának egyszer fialnia kell előtte, mert másképp hajlamosabb lesz a daganatos megbetegedésekre. Hozzátette, már évtizedekkel korábban kiderült, hogy nem így van; sőt, az ivartalanítással valójában elkerülhető ez a típusú kórság.

Követő szerepet töltsön be az állat

Kovács Erika egyesületvezető, kutyakiképző és -tenyésztő elmondta, tizenkét hetes koráig – az első oltások beadásáig – nem javasolja, hogy utcára vigyünk egy kölyökkutyát. Idáig legfontosabbnak a kapcsolatépítést tartja, melyben elsőként tisztázandó, hogy az állatnak követő szerepet kell betöltenie. Mihamarabb – akár jutalomfalat adásával is – meg kell tanítani neki többek közt azt, hogy hívásra odamenjen gazdájához.

Miután letelt a „karantén”, javasolt a kutyaóvoda – különösen a nagy testalkatú, illetve őrző-védő fajtáknál –, ahol például a szocializációt tanulhatja meg kedvencünk.

Érdemes tudni, hogy minden kutyánál kölyökkorban van egy olyan bevésődési időszak, amikor megtanulja a kommunikációt, hogy mi a rossz és a jó, illetve a főbb szabályokat is. Utóbbiakból az egyik legjelentősebb a békés együttélés érdekében, hogy az embernek legyen egy olyan saját területe, ahová a kutya nem mehet be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában