cukrászda

2019.05.12. 11:30

Csilla hazaköltözött Újkígyósra, hogy dédapja örökségét ápolja

Családi öröksége és honvágya szólította haza az újkígyósi Pacsika Csillát, aki jegyesével tért vissza szülővárosába, hogy tovább öregbítse a dédapja által alapított cukrászda hírnevét. A fiatal jegyespár Budapest személytelensége helyett Kígyós összetartó közösséget választotta, s miközben alaposan megreformálták a helyiek által elismert és szeretett fagylaltozót, a közös életük megalapozásán is munkálkodnak.

Nagy-Laczkó Viktória

Az újkígyósiak és talán a környező településen élők számára is sokat mond a Pacsika név. A családi fagylaltozót Csilla dédapja, Pacsika Péter alapította még az 1950-es években. A cukrászda sok generáció édesség iránti vágyát kiszolgálta az elmúlt hét évtized alatt, hozzánőtt a helyiek szívéhez. Csilla tavaly vette át a stafétát édesapjától, ezzel elsőként került női kézbe az irányítás.

Fotók: Cs. Szabó Zsuzsi

– Tíz éve költöztem el Újkígyósról. A főiskola után a vendéglátás területén helyezkedtem el, dolgoztam Olaszországban és a fővárosban is. Utóbbi helyszínen, közös munkahelyünkön, egy szállodában ismerkedtem meg vőlegényemmel, Viktorral. Pályakezdőként nem gondoltam arra, hogy valaha átveszem a fagyizót, de ahogy teltek-múltak az évek, úgy érlelődött bennem az elhatározás. Miután megfogalmazódott bennem, mit is akarok, elmondtam Viktornak, aki szerencsére támogatott a döntésemben, így felmondtunk a hotelben és ideköltöztünk – árulta el Csilla a részleteket.

– A fagyizó nekem a szívügyem, és amikor belépek a helyiségbe, arra gondolok, hogy milyen büszke lenne rám a déd- és a nagypapám, Pacsika László. Hálás vagyok nekik, hogy a családi örökségnek köszönhetően megtanultam, hogy mennyi munka és elhivatottság van a fagylalt készítésében, valamint a vendéglátásban.

A jegyespár tavaly óta él a megyében, s már abban az évben átvették a fagyizót. A cukrászda azóta teljes átalakuláson ment át: kívül-belül és a kínálat tekintetében egyaránt megújult. A fiatalok közben kialakítottak egy kis lakrészt is, ahol elkezdték a saját életüket.

– Már a gimnázium mellett besegítettem az üzletben. Ha visszagondolok azokra az évekre, nagyon jó érzések törnek fel bennem. A vállalkozásba való visszatérésemnek egyik fő motivációja is ehhez kötődik: az akkor megélt érzéseket szeretném visszahozni, erősíteni. A fagylaltokat én készítem, egy olasz férfitól tanultam el azt a technikát, amivel dolgozom. A jéghideg finomságok mellett a sütemények kínálatát is megváltoztattuk, elmentünk a reform irányába. Így a pult mögött vegán, laktóz-, glutén- és cukormentes édességek sorakoznak – mondta el Csilla.

Csilla és Viktor a munkában is jól kiegészítik egymást

A vállalkozás átalakítása ma még elég sok munkát ad a fiataloknak, de már látják a végét. Az egyik utolsó mozzanat a teraszon található kereszt felszentelése lesz a következő hetekben.

– Félhosszú távon biztosan itt képzeljük el a jövőnket, mert megtaláltuk a számításainkat, nagyon jól érezzük magunkat. Szeptemberben tartjuk a lakodalmunkat, és utána a gyermekvállalásra szeretnénk koncentrálni. Azt szeretnénk, hogy a gyermekeink itt, a megyében „erősödjenek” meg, szocializálódjanak – árulta el Viktor.

Már ismerte a várost, könnyen ment a beilleszkedés

A jászberényi Urbán Viktornak sem volt ismeretlen terep Újkígyós, hiszen több alkalommal utazott már párja oldalán a városba. A beilleszkedés nem ment nehezen, mint mondja, jól szocializálódik, és Csilla is jó „belépő” volt a helyi közösségbe, oldalán könnyebben ment a folyamat, de azért neki is hozzá kellett tennie a maga részét ahhoz, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a kígyósiakkal.

– Kisváros lévén érzékelhető volt az elején, hogy fenntartásokkal kezelnek, de mára ez teljesen eltűnt. Nem is számítottam másra. Sokat jártunk erre, mielőtt a költözés mellett tettük le a voksunk, és mindig nagyon kedves, jó fej embereknek gondoltam az újkígyósiakat. Mindemellett lokálpatrióta vagyok, ezért Jászberény nagyon sokat jelent számomra, de mióta itt élek, a település dobogós helyre került a szívemben – fogalmazott Viktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában