galériával

2019.05.26. 19:18

Az EDÜ és a fiatalok is győztek

A résztvevőkkel és a szervezőcsapatban szerepet vállaló diákokkal együtt összesen mintegy ezer fiatalt mozgatott meg a hétvégén a 28. Erkel Diákünnepek. A gyulai tehetségkutató programsorozat egyik csúcspontja a szombat délutáni gálaműsor volt.

Papp Gábor

A gálának helyet adó kulturális központ színházterme teljesen megtelt a délután öt órai kezdésre. A hazánk számos tájáról érkezett középiskolások és az érdeklődők remek hangulatot teremtettek, vastapssal és gyakran hangos ovációval köszöntötték társaikat.

A programon Cziczeri Noémi és Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium tanárai, a műsor házigazdái mutatták be a fiatalokat. Köszöntőt mondott Demeter Andrea, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. képviseletében.

A délután első fellépője a miskolci Lisztóczki Péter, a slam poetry kategória aranyérmese és különdíjasa volt. A fiatalember iróniával és humorral kevert produkciója megalapozta a hangulatot, miközben a több száz fiatal együtt kántálta vele az Erkel Diákünnepek jelmondatát: EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz! A rendezvény pénteki első, fáklyás felvonulással, az Esti Kornél és Pixa fellépésével záruló estje egyébként is több előadásban előkerült.

S ha már Miskolccal kezdődött, a borsodi megyeszékhelyről érkező tehetségekkel is folytatódott a program. A Trio 205 a szóló hangszer kategóriában remekelt, különdíjat kapott, és a három hölgy szombaton is alaposan kitett magáért.

Érkezett a program első megyei fellépője, Serbán Erzsébet, a gyulai Göndöcs Benedek Középiskola diákja, aki a néptánc kategóriában érdemelte ki az aranyérmet és a nézők vastapsát.

Földrajzi és műfaji értelemben egyaránt nagy ugrás következett. A próza kategória különdíjasa, a nyíregyházi Ács Vanessza Magyar Boglárka Ez minden című művét mondta el. A történet öniróniával és humorral arról mesélt, hogy milyen is 18 évesnek lenni. Először, de nem utoljára érezhettük, hogy a fiatalok kikacsintanak a nézőkre.

A kiskunhalasi református kollégium diákjai katonadalokkal örvendeztették meg a nézőket, majd a Bethlen Diákszínpad Molière műve alapján a Dandin György, avagy a plázacica és a megcsalt férj című darabot vitte színre.(Pontosabban: Moliejecske Dandin Gyujika, avagy a plázacicácska és a megcsalt férjecske. Lávcsííí egy felvoncsiban című előadást.) A sztori görbe tükröt tartott a mai fiatalok egy részének plázaléte, közbeszéde és celebek iránti rajongása elé. Kikacsintás 2.0. Elhangzott emellett az örökbecsű „Az a gyanús, ami nem gyanús” mondat is. S bekerült a történetbe az EDÜ péntek esti, vélhetően igencsak jól sikerült bulija is.

Sorjáztak a jobbnál jobb előadások, imponáló volt látni és hallani, ahogy a fiatalok szurkoltak egymásnak. Színpadra lépett az EDÜ talán egyik legsokoldalúbb tehetsége, a vers kategória első helyezettje, a Szekszárdról érkezett Loboda Izabella, aki Szabó T. Anna Elhagy című versét mondta el értő, szuggesztív módon.

– A mostanában kedvelt női irodalom egyik legszínvonalasabb tolmácsolását fogjátok hallani – mutatta be a tehetséget Fodor György.

Sokoldalú tehetségek érkeztek Gyulára

Németh Nóra, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium diákjának éneklését felállva tapsolta a közönség. Szegedi Réka Panna szopránfurulyán játszott, de ahogy Fodor György elmondta, olyan helyi multitehetségről van szó, aki még talán egy matematika példa megoldása alatt is képes lenne játszani. A hölgy egyébként aranyérmes lett szóló hangszer kategóriában. A filmek között aranyérmet nyert Tóth Márton István Mélypont című alkotása a közösségi média legmélyebb bugyraiba vezetett el.

A csaknem nyolcszáz fiatal 15 kategóriában és négy főkategóriában indult, s a főkategóriák győztesei érdemelték ki a fődíjakat. A zene főkategóriát a gyulai PowerBeat nyerte, táncban Lengyel Anna, Nagy-Tóth Dominika és Virágos Nóra lett a győztes. A látvány főkategóriában Tóth Márton István érdemelte ki a fődíjat, míg irodalomban Loboda Izabella. A közönségdíjat Hévízi Regina kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában