ünnepélyes átadó

2019.05.20. 16:36

Átadták a felújított Ruzicskay Alkotóházat Szarvason

A megpályázott összeg egyharmadát, összesen 11 millió forintot nyert a Tessedik Sámuel Múzeum a Ruzicskay Alkotóház kiállítóterének felújítására, melyhez az önkormányzat több mint 3,8 millió forint önerőt biztosított. A megújult épületet szombaton adták át.

B. A.

A szalagátvágás előtti pillanatokban Hodálik Pál alpolgármester hangsúlyozta, a város és a múzeum régóta kereste a forrásokat város híres szülöttének, Ruzicskay György alkotóházának felújítására, mivel az épület több helyen beázott, valamint a kiállítótér is megérett a korszerűsítésre.

– Az intézmény végül a Kubinyi Ágoston programban pályázott sikerrel, ami a belső tér megújítására vonatkozott. Az elektromos rendszer teljes formájában megújult, továbbá új tűzoltó és riasztórendszert építettek ki. A belső falfelületeket lefestették, valamint a tető-, és oldalsó ablakok belső szárnyait hőszigetelt üvegezéssel látták el. Így most már nem folyik be a víz és nem veszélyezteti a kiállítás anyagát – sorolta a műszaki tartalmakat Hodálik Pál.

Roszik Zoltán múzeumigazgató elmondta, az összegből többek között, kicserélték a parkettát és a tető szigetelését is megoldották, továbbá a kiállítás színterét a mai kor követelményeinek megfelelően látogatóbarátabbá tették.

– Sokkal szellősebb lett a tárlat, melyet megpróbáltunk tematikájában összeállítani. S hogy mindez jól mutasson, sínes rendszerrel felszerelt reflektorokkal világítottuk meg, mely a kiállítás esztétikai megjelenésében sokat számít – fogalmazott Roszik Zoltán.

Fotók: Babák Zoltán

Hozzátette, mindezek mellett angol, szlovák és magyar nyelven elkészült egy tárlatvezető kiadvány is, amely bemutatja Szarvas híres szülöttének munkásságát, az intézményhez kapcsolódó programokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában