ezerarcú dél-békés

2019.04.22. 10:39

Zajlik az élet Dél-Békés településein

Számos fejlesztés van folyamatban a Dél-Békés több településén.

Cs. I.

Csanádapáca, Kevermes, Lőkösháza

Konzorciumi összefogással e három településen 85 százalékos EU-s támogatottság mellett (a 15 százalékot a magyar állam finanszírozza) kiépül a szennyvízcsatorna-hálózat. A kivitelezés Apácán elkezdődött, sőt, a szennyvíztisztító már előrehaladott állapotban van – tudtuk meg Oláh Kálmán polgármestertől. A rájuk eső rész egyébként alig több mint 2 milliárd forint. A befejezés dátuma 2020 nyara, de az is elképzelhető, a munkákkal hamarabb végez a kivitelező.

Gádoros

Az önkormányzat mini bölcsődére pályázik. Maronka Lajos polgármester elmondta, a 14 férőhelyes intézményre nagy szüksége volna a községnek. Végeztek igényfelmérést, az ötszázalékos önerő mellé 40 milliós forrást szeretnének elnyerni. Van egy erre a célra alkalmas, átalakítható Kossuth utcai ingatlan is.

Kardoskút

Idén huszadik alkalommal rendezi meg az önkormányzattal partnerségben a Körös–Maros Nemzeti Park a Fehértó napja programot, ami sokak által várt őszi esemény s amelyre ezrek látogatnak el évről évre. Fejlesztéseket hajt végre a kardoskúti önkormányzat Puszta­központon (útépítés, főzőhely bővítése). Lengyel György polgármester szerint Pusztaközpont turisztikai szempontból is fontos településrész.

Battonya

Városnapi fotópályázatot hirdettek a szervezők azoknak, akik szeretnek fényképezni és vannak a településről olyan felvételeik, amiket szívesen megmutatnának. Április 20-áig kell eljuttatni öt darab nagy felbontású fotót elektronikusan a szervezőknek vagy a városi könyvtárba. A díjazottak képeit kiállítják a művelődési házban. Készül egy 2020. évi naptár Battonyáról. Abban is szerepelnek majd a versenymunkák. Eredményhirdetés a városnapon.

Kunágota

Az önkormányzat a közfoglalkoztatási program keretében folyamatosan növelte mezőgazdasági tevékenységét. Őshonos rackaállományt és mangalicákat vásároltak, a jószágok elhelyezésére a 100-as telepet bérelték. A sertésállomány megduplázódott, a juhok száma megtriplázódott. Több mint 200 sertést és juhot nevelnek. A közfoglalkoztatási programban az önkormányzat forráshoz jutott, ebből megvette az eddigi bérleményt. Szeretnének hosszú távon foglalkozni az állattartással. A jószág egy részét értékesítik és a közétkeztetésre is fordítják.

Fabisz Ákos ugrálóváras, játékos perceket biztosít a legkisebbeknek

Magyarbánhegyes

Fabisz Ákos katolikus atya körül pezseg az élet. Ősszel a közmunkások között gyűjtötte a templom kertjében az avart. Most is nagy élet van az egyébként csendes, kerti környezetben, a parókia udvarán. Egy nem mindennapi élményt kínál az atya a település legkisebb polgárainak. Színes ugrálóvárat állított fel egy közösségépítő pályázat keretében. Ovisok, kisiskolások élvezik az ott töltött idő minden percét. Ráadásul az arra utazót mindig nyitott templomkapu várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában