Békés megye

2019.04.02. 06:55

Sokan indítanak el egyéni vállalkozást

Hazánkban közel kétmillió gazdasági szervezet van, ebből kicsivel kevesebb mint hetvenezret tartanak nyilván Békés megyei székhellyel. Míg országosan valamivel több mint két százalékkal nőt a számuk, addig megyei szinten ennek nagyságrendileg felével, azaz egy százalékkal több új szervezetet regisztráltak tavaly, mint az azt megelőző évben.

Busi Ottó

Előző év végén 69 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván megyénkben, ebből 65 ezret vállalkozásként, ezek 12 százalékát társas gazdálkodási formában, 88 százalékát pedig önálló vállalkozóként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 3,3 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 1,5 százalékkal nőtt. A vállalkozások között egyébként az egyéni vállalkozók Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Békésben képviselték a legmagasabb részarányt – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Megyénkben leginkább az építőiparban nőtt a gazdasági szervezetek száma /Illusztráció: Shutterstock/

A 8 ezer társas vállalkozás 69 százalékát kitevő korlátolt felelősségű társaságok száma 2,6, a 26 százalékát képviselő betéti társaságoké 4,6 százalékkal fogyott. Részvénytársaságból néggyel több, szövetkezetből egytizeddel kevesebb szerepelt a regisztrációban, mint 2017 december végén. Előbbiből összesen 76-ot, utóbbiból 167-et tartanak nyilván megyénkben.

A társas vállalkozások kilenctizede legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő felettiekből pedig 14 volt megyénkben. A tavalyi esztendő végén a társas vállalkozások 7,2 százaléka volt csődeljárás, kényszertörlés vagy felszámolási eljárás alatt, közel ugyanakkora arányban, mint egy évvel korábban. Az eljárás alá vont vállalkozások részaránya a korlátolt felelősségű társaságoknál 7,8, a részvénytársaságoknál 3,9 százalékot tett ki.

Az 57 ezer önálló vállalkozó 30 százaléka fő-, 42 százaléka mellékfoglalkozásúként, 28 százaléka nyugdíjasként tevékenykedett. Fő- és mellékfoglalkozás keretében többen, nyugdíj mellett kevesebben vállalkoztak az egy évvel korábbinál. A KSH adataiból kiderült: főtevékenységük alapján a társas vállalkozások a kereskedelem (25 százalék), a tudományos és műszaki tevékenységek (13 százalék) nemzetgazdasági ágakban, valamint az iparban (12 százalék) tevékenykedtek, az önálló vállalkozók pedig a mezőgazdaságban (61 százalék) fordultak elő leggyakrabban. Az építőiparban pedig a cégalapítások – legalábbis a többi ágazathoz képest – rendhagyó módon növekedtek, a 2018-as adatok szerint több mint 2,5 ezer építőipari vállalkozás működik Békésben, többségük pedig egyéni vállalkozóként végzi ezt a tevékenységet.

– Egyre többen végzik legális keretek közt tevékenységüket, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy növekedett az ágazati szereplők száma. Emellett a csokos építkezéseknél megkövetelt számlaadás is erősítheti ezt a tendenciát – árulta el Kovács Szabolcs, a békéscsabai Garda-Ház ügyvezetője. A szakember arra a kérdésre, hogy vajon az ágazat növekedése meddig tarthat, nem akart találgatásokba bonyolódni, mindenesetre megjegyezte, saját vállalkozásának kapacitása a jövő év végéig már jelentős részben le van kötve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában