finn módszer

2019.04.16. 06:50

Mindenki szondát fúj a lezárt útszakaszon

Reggel fél hét, Békéscsaba, Békési út. Egy sávon lezárt forgalom, mindenkivel szondát fújatnak. Jobban mondva, már fújni sem kell, csak rálehelni a készülékre, és ettől már mindent tud. No, de ki iszik reggel hatkor, mielőtt a kormány mögé ül? Természetesen nem ők vannak többségben, hanem az előző este, éjszaka alkoholt fogyasztók. Az ittas vezetés témáját boncolgattuk Vargáné Szombati Andreával, a megyei főkapitányság sajtószóvivőjével.

Nyemcsok László

Megnéztem az interneten található alkohollebontási kalkulátort. Érdekes adatokat dobott ki. Két deci pálinka és négy sör után egy 80 kilós férfinak 10 óra 25 perc kell ahhoz, hogy a szervezetében az alkohol lebomoljon, a nőknél ez még több. Egy üveg vörösbornál a lebomlás meghaladja a nyolc és fél órát. Vagyis, az éjszakai buli utáni alvás egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezalatt kiürül szervezetünkből az alkohol. Az értékek nagymértékben függnek az aktuális lelkiállapottól, a gyomor telítettségétől és az alkoholfogyasztási szokásoktól.

Néhány örökérvényű igazság: a második pohár után a harmadik már sokkal könnyebben megy. Ha üres gyomorra iszunk – főként szénsavas italokat –, csalóka, mert hamar megérezzük. Az ittasságot a másnap követi, ami talán még borzasztóbb. Ha az alkoholt koffeinnel keverjük, nem józanodunk ki hamarabb.

Többször annyiból áll az ellenőrzés, hogy szondát kell fújni /Fotó: MW/

– Az ittasan okozott személysérüléses balesetek száma 2018-ban 61 volt. Ez az előző évekhez képest csökkenést jelent, mert 2017-ben 75, 2016-ban pedig 70 balesetet okoztak ittas közlekedők – hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea. – A finn módszeres ellenőrzés lényege, hogy egységnyi idő alatt a lehető legtöbb járművezetőnél megvizsgáljuk, fogyasztott-e alkoholt, mielőtt volán mögé ült.

A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy egy lezárt sávba terelik ki a forgalmat, és a rendőri ellenőrzés mindössze annyiból áll, hogy a járművezetőknek meg kell fújniuk az alkoholszondát. Ez a mérőműszer típusától, üzemmódjától függően történhet úgy, hogy csak rálehelnek az eszközre, és úgy is, hogy a műszerhez csatlakoztatott kis műanyag csövön keresztül fújják ki a levegőt. Akinél alkoholfogyasztást jelez a szonda, arra újabb vizsgálat vár. Egy másik légalkoholmérő készülékkel újabb két mérést végeznek vele. Amennyiben erre valami miatt nincs lehetőség, például az illető betegsége, vagy erős ittassága miatt nem tudja kifújni a szondát, előállítják vér- és vizeletvételre. Ha valaki gépi meghajtású járművet vezet, a mért légalkoholértékétől függően enyhébb esetben közigazgatási bírság megfizetésére kötelezik, súlyosabb esetben pedig bevonják a vezetői engedélyét, és büntetőeljárás indul ellene. A legsúlyosabb következmény azonban az, amikor baleset történik.

Tavaly decemberben Dobozon egy férfi segédmotor-kerékpárral akart hazamenni az egyik italozóból, de egy kanyarban elvesztette az egyensúlyát, és „elvágódott”. Volt rajta ugyan bukósisak, de az leesett róla, így beütötte a fejét az aszfaltba. A mentők súlyos, életveszélyes sérüléssel vitték kórházba. A férfi felépülése utáni kihallgatásán elmondta, a kocsmában sört és pálinkát is ivott, így indult el haza, de alig 400 métert tudott csak megtenni.

Vargáné Szombati Andrea újra felhívta a figyelmet: az ittas járművezetés balesetveszélyes, ezért kérik, hogy aki alkoholt fogyasztott, ne vezessen gépjárművet.

Ivott, mobilért nyúlt, ütközött

A múlt év októberében Dévaványán egy autó előzés közben nekiütközött egy tehergépkocsinak. A személygépkocsit vezető férfi elhajtott. Az autót egy másik utcában leállította, és gyalog indult tovább, de a rendőrök visszakísérték a helyszínre. Először tagadta, hogy ő vezette a kocsit, de később beismerte, hogy ittasan vezetett. Ráadásul, amikor elkezdte előzni a tehergépkocsit, megcsörrent a mobiltelefonja, ezért a jobb első ülésen lévő készülékért nyúlt, de eközben az autót jobbra kormányozta, így ütközött.

Akadnak olyanok is, akik megpróbálják megtéveszteni a rendőröket azért, hogy az ittasan vezetővel szemben ne induljon eljárás, vagy ha többen ültek az autóban és mindenki ittas volt, akkor azzal szemben intézkedjenek, aki kevesebb alkoholt fogyasztott. Tavaly novemberben ilyen történt Békéscsabán, a Kolozsvári utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában