Békéscsaba

2019.04.28. 16:21

Menetrend szerint megtelik a vasútállomás parkolója

Nehezen, sőt gyakran szinte egyáltalán nem lehet helyet találni a békéscsabai vasútállomás parkolójában. A problémával kapcsolatban több olvasói jelzés is érkezett az elmúlt időszakban hírportálunkhoz.

Licska Balázs – Papp Gábor

Az elmúlt napokban két alkalommal is jártunk a pályaudvarnál, hogy felmérjük a helyzetet. Egyszer a csúcsidőszaknak jóindulattal sem nevezhető szerda déli órákban, amikor ennek ellenére alig akadt szabad hely. Mindössze két üres parkolót találtunk. Volt, aki úgy állt meg, hogy autója belógott a járdára is, de egyéb extrém megoldások is akadtak. Eközben a vasútállomáson szinte alig lézengtek emberek, az utasok és az autók száma a legenyhébb kifejezés szerint sem állt arányban egymással.

Még múlt pénteken, a késő délutáni órákban, a csúcsidőszakban megtettük ugyanezt a vizitet az állomásnál. Akkor annyiban volt más a helyzet, hogy egyetlen üres parkoló sem akadt, „agybaj” és türelmetlenség ellenben igen.

Hétköznap sem egyszerű parkolóhelyet találni az állomásnál, a péntek és vasárnap délután pedig kifejezetten kaotikus

Olvasóink tapasztalatai is hasonlóak. A legtöbben pénteken érkeznek Békéscsabára, és vasárnap utaznak vissza a fővárosba vagy környékére. Természetesen ezekben az időszakokban sok az utas, de véleményük szerint a parkoló autók többsége nem emiatt áll meg az állomásnál. Sok jármű órákon, esetleg napokon át is elfoglalja a parkolóhelyeket. Az érintett utazók valamiféle kompromisszumos megoldást szeretnének, hogy az utasok és kísérőik is megállhassanak autóikkal legalább néhány percre a parkolóban.

Fotók: Imre György

Arról egyébként megoszlanak a vélemények, hogy minek is köszönhető az állandó, teltház-közeli állapot. Egyesek úgy vélik, hogy közeli tömbökben élők állnak meg az állomás mellett autóikkal azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a lakásoknál nincs elegendő hely.

Mások szerint a zsúfoltsághoz hozzájárul az is, hogy azok közül, akik elutaznak, sokan ott hagyják járműveiket a parkolóban. Mindkét ok érthető, el is fogadható, viszont ennek hatására sokan nem tudnak néhány percre sem megállni, amíg kikísérik vagy várják szerettüket, rokonukat, ismerősüket, barátjukat. Mindez pedig különösen nagyobb csomagok, valamint idősebb emberek esetében komolyabb gond.

Számos megoldási javaslat is felmerült, bár a facebookos fórumozók körében nincs egyetértés a kérdésben. Többen javasolták a parkoló fizetőssé tételét, csakhogy a közelben élők számára, illetve, akiknek muszáj autóikat az állomás közelében hagyni utazásuk alatt, ez nem biztos, hogy megfelelő. Ezért kedvezményes jegy és bérlet megváltásának lehetőségét is többen szorgalmazták.

Olyan ötlet is született, hogy 15-20 parkolót úgy kellene fenntartani, hogy azokat csak negyedóra és félóra közötti időtartamra vehessék igénybe az érkezők. Megint mások a vonatjegyes parkolójegy-érvényesítést tartják az ideális megoldásnak. Akadt, aki mindeközben arra hívta fel a figyelmet, hogy egy rövid időre a közeli üzletláncoknál, illetve hosszabban az Orosházi úti felüljáró közelében is meg lehet állni.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága megkeresésünkre hangsúlyozta: a békéscsabai állomás melletti parkoló az önkormányzat tulajdonában van. A felmerült problémát a vasúttársaság is tapasztalja, ezért hivatalos megkereséssel fordultak a városvezetéshez.

A közgyűlésen is téma volt

A témát a városi közgyűlés korábbi ülésén dr. Ferenczi Attila tanácsnok is felvetette. Az ülésen Csiaki Tamás osztályvezető, majd egy sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester elmondta: a parkolónak jelenleg három tulajdonosa van, az önkormányzat, a vasúttársaság és a magyar állam. Bár a város vállalná a parkoló üzemeltetését, egyelőre nem született megállapodás.

Elhangzott, hogy most bárki parkolhat a vasútállomás mellett, vélhetően a környékben élők is ott állnak meg, emiatt van zsúfoltság. Azt javasolták annak, aki ott nem talál szabad helyet, hogy tegye le a kocsit az Orosházi úti felüljáró alatt kialakított helyeken. Azokat a parkolókat is figyelik kamerák, jól megvilágítottak, így ugyanolyan biztonságosak, mint a vasútállomás mellettiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában