Egészség

2019.04.27. 13:41

Már az allergiaszezon előtt érdemes szedni gyógyszerünket

A növények feléledésével elkezdődött a sokak életét megkeserítő allergiaszezon is. A szakembertől megtudtuk: akár el is felejthetjük a kellemetlen tüneteket az antihisztamin korai szedésével.

Vásári Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mladen Mitrinovic

Dr. Nagy Beáta fül-orr-gégész szakorvos elmondta, jelenleg a nyír, a platán, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék nehezíthetik meg az allergiások napjait, illetve az arra érzékenyeknek a gombák is gondot okozhatnak. Beszámolójából kiderült, a szénanáthások tünetei közé sorolható a vízszerű orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés, a torokkaparás, a szemviszketés és a bőrkiütés, melyek sokszor elviselhetetlenné is válhatnak.

Illusztráció: Shutterstock

A szakember a fent említett tünetekről elmondta, hogy azok a legtöbb esetben minimálisra enyhíthetőek, olykor pedig teljesen meg is szüntethetőek a megfelelő és időben elkezdett kezeléssel. Utóbbiban az első és egyben legfontosabb lépés az allergiateszt elvégzése, amit már az első gyanús jelek észlelésekor érdemes kérni a kezelőorvostól. A vizsgálat azért fontos, mert amennyiben kiderül, pontosan mire érzékeny az ember, úgy annak szezonja előtt már elkezdhet védekezni ellene.

A védekezésről kifejtette, annak legismertebb módja az antihisztamin – amely allergiás reakcióként a testben felszabaduló hisztamint gátolja –, az orrspray, a szemcsepp, illetve már elérhető – a darázs- és a méhcsípésre, valamint parlagfű ellen – az immunterápia is. Végül elmondta, ha valakinek hetek óta nem múlnak a tünetei az antihisztamin szedése mellett sem, úgy mindenképp szakemberhez kell fordulnia, mert a szénanátháéhoz hasonló tüneteket okozhat például egy elhúzódó fertőzés, az orrpolip, de akár egy orr-orrmelléküreg tumor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában