kutyás ügyességi verseny

2019.04.14. 15:54

Még Japánból is jöttek agilityzni Gyulára

Három ország, hazánk mellett Japán és Ausztria több mint száz gazda-kutya párosának részvételével rendezte meg a XXIII. Medivid Agility Kupa és XIV. ParAgility Kupa országos kutyás ügyességi versenyt a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub a helyi tornacsarnokban, a hétvégén.

Papp Gábor

Szombaton délután már csak nehézkesen találtunk helyet a sportcsarnok nézőterén, hiszen az érdeklődők és a résztvevő, egymásra is odafigyelő sportolók szinte teljesen megtöltötték a lelátót. A Gyulára látogató versenyzők mindig a rendkívül családias, emberi légkört emelik ki, mint a kiváló szervezés melletti egyik legfőbb vonzerőt, és ez a hangulat most is átszőtte a megmérettetés egészét.

Fotók: Imre György

A nap egyik kedves jelenete volt, amikor egy kiskutya úgy döntött, hogy versenypálya és az akadályok mellett számos érdekesség akad a világban, így kicsit megszaglászta a szervezőket, kicsit elsétált erre-arra. A nézők ekkor hangos és ütemes tapssal kezdték biztatni a négylábút és gazdáját, talán ennek is köszönhetően a kutya kisvártatva teljesítette a pályát, célba érését pedig hatalmas ováció fogadta. Amúgy is szembeötlő volt, hogy sportemberek örülnek egymás sikereinek is.

A verseny egyébként idén ismét magas színvonalú küzdelmet hozott, egymást érték a jobbnál jobb teljesítmények, a nézők gyakran jutalmazták vastapssal a kiváló produkciókat.

Apropó, nézők. Ebben az évben talán még a szokásosnál is több érdeklődő látogatott ki kupára. Szabó Jánosné és öt éves unokája, Lili például Békéscsabáról autózott át Gyulára, hogy lássa a versenyt.

– Lilike nagyon szereti az állatokat, különösen a kutyákat, így amikor hallottunk a versenyről, egyből úgy döntött, hogy jönnünk kell – mosolygott a nagymama.

Jóval nagyobb távolságot tett meg az a küldöttség, amelynek tagjai Japánból utaztak Gyulára. A verseny egyik bírája a magyar Halász Ildikó mellett Yuujiro Michael Kawabata volt. Rajta kívül három versenyző, Shinobu Kawasumi, Mari Umehara és Michiko Kawabata is a felkelő nap országából érkezett a fürdővárosba.

Shinobu Kawasumi elmondta, örömmel tért vissza Gyulára.

– Három évvel ezelőtt már jártam itt, és számos barátságot kötöttem, például Kóra Katával, a szervező egyesület tagjával. Amikor felmerült, hogy az egyik bírót Japánból hívnák meg, mi is segítettük a kapcsolatfelvételt, majd úgy döntöttünk, hogy el is kísérjük Yuujiro Kawabatát Magyarországra – mesélte az egyébként Nagoyában élő versenyzőnő. Mint elárulta, nagyon szereti a versenyt, és a várost is.

– A versengés rendkívül barátságos hangulatban zajlik, mindig óriási szeretettel fogadnak itt minket – számolt be élményeiről. – Gyula pedig gyönyörű.

Kérdésünkre kifejtette, az agility az egyik legnépszerűbb kutyás sport Japánban, rengetegen űzik, és érdekes módon Magyarországtól eltérően elsősorban a kissé idősebb korosztály agilityzik.

– A versenyek egész máshogy zajlanak, már a nevezési díjak is kifejezetten drágák, és a sokkal könnyebben kizárják az embert a magas létszám és egy-egy hiba miatt – ecsetelte. – Itt sokkal fontosabbnak tartják, hogy a résztvevők jól is érezzék magukat.

A közösségépítésre is figyelnek

A versenyt Alt Norbert alpolgármester nyitotta meg, aki egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a megmérettetésen az esélyegyenlőség jegyében fogyatékossággal élők sportemberek is részt vehetnek. Magyarországon egyedüliként a gyulai klub rendez versenyt mozgássérült versenyzők számára ParAgilty kategóriában.

Alt Sándor, a rendező Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke elmondta, a paragility kategóriában négy kutya-gazda páros indult.

– Az agility sport közösségépítő ereje az elmúlt években kissé visszaszorult, talán Gyula maradt az egyik utolsó végvár, ahol erre még igyekszünk figyelni – hangsúlyozta Alt Sándor.

A fürdővárosi megmérettetés egyébként hazánk leghosszabb ideje tartó ilyen jellegű versenyének számít.

– Abban, hogy a versengést ilyen régen megrendezhetjük jelentős szerepe van az önkormányzati támogatásoknak és a pályázatokon elnyert forrásoknak – húzta alá. A versenyt a kutyák mérete szerint három kategóriában – maxi, midi, mini osztályokban – rendezték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában