Intejú - Recepttel

2019.04.20. 07:00

Ételallergiásként is lehet élvezni az ételeket

Vajon mi kerül az asztalra húsvétkor egy olyan családban, ahol egy vagy több ételallergiás is él? A gyulai származású Szegedi Éva, az etelallergia.hu alapítója adott választ erre. Persze, aki valamilyen ételre allergiás, annak nemcsak ilyenkor kell odafigyelnie arra, hogy mit fogyaszt.

Hankó Judit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Mi kerül nálatok az ünnepi asztalra?

– Gyermekkorom óta szinte ugyanaz. Az ünnepi ebéd általában töltött csirkemell vagy rozmaringos hússzelet, friss vegyes salátával. A húsokhoz mi magunk keverjük ki a fűszerkeveréket, hogy biztosan ne legyen benne semmilyen allergén. A házi sonka sem maradhat el. Sima főtt tojás helyett kaszinótojást készítünk ezt esszük a húsvéti sonkához és a sültekhez úgy, hogy minden laktózmentes alapanyagokkal készül, mivel több laktózérzékeny is van a családban. Nem hiányozhat a hónapos retek és a torma sem az asztalról, és mindig eszünk kalácsot is. Desszertnek pedig linzerkarikákat készítünk. Általában úgy választjuk meg az ételeket, hogy például zellert, kaprot és szóját se tartalmazzanak, mivel ezekre allergiás vagyok.

Szegedi Éva /Beküldött felvétel/

– Mi az, ami mindenki számára fogyasztható a hagyományos húsvéti menüből?

Ha nem a mi családunkat nézzük, a sonka olyan hagyományos étel, amit bárki fogyaszthat. Ha nem házi sonkát, hanem bolti kötözött, pácolt stb. sonkát veszünk, ellenőrizzük az összetevőket, hogy ne tartalmazzon olyasmit, ami számunkra allergén. A húsok is fogyaszthatók, a szárnyasokat kivéve, amelyek nem ajánlottak a tojásra érzékenyeknek. A hagyományosan tejtermékekkel készülő ételekhez a laktózérzékenyek laktózmentes tejtermékeket használhatnak. Aki a tejfehérjére érzékeny, annak tilos a tehéntej és más emlősök teje – számukra léteznek alternatív készítmények, mint amilyen a rizstej, a kókusztej, a szójajoghurt vagy a „rizstejszín”. A menüt úgy érdemes összeállítani, és olyan alapanyagokkal, hogy mindenki ehessen az ételekből, bármire is érzékeny vagy allergiás. A gluténérzékenyeknek készített sütemények is lehetnek olyan finomak, hogy akár az egész család fogyaszthatja.

– Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban mentes terméket vásárolunk?

Sokat kell olvasni és kérdezni az üzletekben. Én még a kenyerek és péksütemények összetevőit is ellenőrzöm (amelyikét lehet), mivel elég sok pékáru tartalmaz szójalisztet. Mindig, minden kész vagy félkész termék esetén végig kell olvasni az összetételét. Az egyik lényeges szempont, hogy milyen alapanyagokat és adalékanyagokat tartalmaz, és azok között szerepelnek-e olyanok, amelyeket mi nem fogyaszthatunk. Ha nem található az árun az összetevők listája, jobb, ha nem vesszük meg. Az sem árt, ha felkészülünk az élelmiszeripari kifejezésekből és utánanézünk, mit jelentenek az E-számok. Az E322 például a lecitin, amiből, ha nem jelzik külön, nem derül ki, hogy szójalecitin vagy tojáslecitin-e, ez nem mindegy a szójára vagy tojásra allergiások számára. A kazein és a savó pedig tejtermékre utal az összetevők között, az a tejfehérje allergiások számára fontos információ. Gluténérzékenyeknél pedig nem csupán az számít, hogy nem tartalmaz-e búzalisztet vagy rozslisztet az élelmiszer, de az is, hogy garantáltan gluténmentes-e a termék, vagyis olyan áru-e, ami sem a gyártás, sem a csomagolás közben nem szennyeződhetett gluténtartalmú élelmiszerrel.

– Egyre több a -mentes termék, de gyakran többszörösébe kerülnek a hagyományos termékeknek. Hogyan lehet ételallergiásként okosan vásárolni?

– Sajnos van, amin nem lehet spórolni, mert nem tudjuk olcsón helyettesíteni. A gluténmentes kenyereket, süteményeket, tésztákat csak a sima búzalisztnél drágább gluténmentes lisztekből vagy lisztkeverékekből lehet elkészíteni. Még a rizsliszt és kukoricaliszt is többe kerül, mint a búzaliszt. Annak érdemes utánanézni és utánajárni, hogy a diétás alapanyagokat melyik üzletben vagy melyik online shopban lehet a lehető legolcsóbban megvenni. Sok online recept található ételérzékenyek számára. Mivel nem biztos, hogy a legdrágább alternatív lisztből készült gluténmentes sütemény a legjobb, érdemes kísérletezni az egyszerűbb alapanyagokkal. Azzal is spórolhatunk, hogy amit előre el lehet készíteni és le lehet fagyasztani, azt így tároljuk.

– Szerinted eleget beszélünk ételallergiáról mostanában vagy még mindig kevés ismerettel rendelkeznek azok, akik nem érintettek?

– Már hatalmas a fejlődés ahhoz képest, amikor elkezdtem a témával foglalkozni, mert az utóbbi 15-20 évben rengeteg speciális alapanyag jelent meg a boltokban, sok diétás szaküzlet nyílt Magyarországon, és már a nagy áruházakban is lehet kapni mentes élelmiszereket. De még sokan vannak, akik kevés ismerettel rendelkeznek a témáról. Ma is sokan gondolják azt, hogy az allergia vagy a gluténérzékenység „hiszti”. Még mindig sokan szólják le azokat, akik például laktózmentes kávét kérnek a kávézóban. Pedig valóban léteznek olyan emberek, akiknek másképpen reagál a szervezete egy-egy élelmiszerre. Még türelmesebbnek és megértőbbnek kellene lenniük az embereknek egymás problémáival kapcsolatban, ezen lehetne finomítani.

Gluténmentes húsvéti kalácskoszorú (gluténmentes, laktózmentes sütemény)

Hozzávalók:

1,5 dl laktózmentes tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg laktózmentes vaj

30 dkg jó minőségű gluténmentes, laktózmentes süteményliszt

1 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt az edény és a gyúródeszka lisztezéséhez

3 tojássárgája, 1 egész tojás

7 dkg házilag darált porcukor

1 dkg gluténtól, tejtől mentes vaníliás cukor

1/2 vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag reszelt héja

kevés házilag készített mandulaforgács (a készen vásárolt mandulaforgács glutént tartalmazhat)

Elkészítése:

Az élesztőt egy kevés laktózmentes cukros tejben megfuttatjuk, a vajat folyékonyra langyosítjuk. A lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. Közben a vajat folyamatosan a tésztához csurgatjuk.

Időnként kikapcsoljuk a gépet, és műanyag késsel leszedjük, ami az edény falára felragad. A tészta akkor van készen, ha az edény faláról cipó alakban leválik. Nem kell megijedni, az állaga a szokásosnál lágyabb.

Ezután következik a kelesztés, de előtte rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át, ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk, három részre vágjuk.

Egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk belőlük, amit lazán összefonunk. Mivel a tészta lágy és törékeny, könnyen elszakad, de össze lehet toldani.

Egy kisebb, sima falú lapos kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset, nem baj, ha nem ér össze teljesen, mert sütés közben még kel. A felvert egész tojással kenjük meg, megszórjuk mandulaszeletekkel, langyos sütőbe tesszük.Először 175 fokon, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot. Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta.

Langyosan vesszük ki a formából, és kihűlve szeleteljük. Fóliába csomagoljuk, hogy sokáig puha maradjon.

Minden esetben ellenőrizzük a felhasznált alapanyagok összetételét!

A vaj laktóztartalma alacsony, egyéni tűrőképesség alapján kell a hozzávalót kiválasztani.

Gluténérzékenyek csak házilag darált porcukrot használjanak, mert a készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat.

Dekorációhoz csak garantáltan gluténmentes alapanyagokat használjunk!

További információk és receptek elérhetőek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában