iskolai hiányzás

2019.04.14. 15:30

Érdemes tudni, hogy hány napot igazolhat a szülő

Általában betegség miatt hiányoznak az iskolából vagy óvodából, előfordulhat azonban olyan is, amikor egy családi program vagy más fontos esemény miatt nem tud megjelenni az intézményben a gyermek. Lényeges tudni ilyenkor, hogy hány napot igazolhat le számára a szülő.

Vásári Erzsébet

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala internetes oldalán olvasható, hogy a köznevelési törvény szerint Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni. Ezzel összefüggésben a gyermek legfőbb kötelezettsége, hogy részt vegyen a kötelező és a választott, továbbá általános iskolában a tizenhat óráig tartó egyéb foglalkozásokon. Ennek elmulasztása különféle következményeket, szankciókat von maga után, melyek akár a tanulói jogviszony megszűnéséhez is vezethetnek. Ezért fontos, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogyan és mennyi időre kérheti ki gyermekét az iskolából.

A köznevelési törvény rendelkezik a gyermekek tankötelezettségéről /Illusztráció: Shutterstock/

Petényi Éva Beáta békéscsabai édesanya elmondta, kislánya iskolájában az a gyakorlat, hogy egy tanévben három nap hiányzást igazolhat a szülő. Amennyiben ennél több távollétre van szükség bármilyen okból kifolyólag – kivéve betegség vagy sportversenyek miatti távollét, mert az előbbit az orvos, utóbbit pedig az egyesület igazolja –, úgy az intézményvezetőtől lehet engedélyt kérni.

Szilágyiné Solymosi Mária, a gyulai Németvárosi Óvoda intézményvezetője elmondta, óvodában nem szabályozza törvény, hogy hány napot igazolhat a szülő. Náluk hiányzás esetén – amennyiben az nem betegség miatt van – egy olyan házi szabály van érvényben, miszerint a szülőknek írásban előzetesen kell jelezni az intézmény felé a távolléteket.

Hozzátette, amennyiben ezek nincsenek igazolva, úgy tíz nap után az óvodának értesítenie kell a gyermekjóléti szolgálatot. Végül kifejtette, bár az igazolások száma nincs szabályozva, mégsem érdemes túl gyakran kivenni a gyermeket a közösségből, hiszen ott olyan foglalkozásokat és tevékenységeket folytatnak, melyek sokat jelenthetnek fejlődésük szempontjából.

A szülőnek előre kell jeleznie az intézmény felé a hiányzást

Egy békéscsabai édesapa – aki egy óvodai szülői munkaközösség elnöke, illetve egy iskolainak tagja – elmondta, gyermeke óvodájában betegség esetén kizárólag orvosi igazolást fogadnak el, amit utólag lehet benyújtani. Enélkül nem is mehet vissza a közösségbe a gyermek. A családi okokból történő hiányzást ezzel szemben előre kell jelezni az intézmény felé.

Hozzátette, a hiányzások napjáról nem rendelkezik jogszabály, viszont arról igen, hogy minden harmadik életévét betöltött gyermeket köteles óvodába járatni a szülő minimum napi négy óra időtartamban. Utóbbi alól kizárólag a nyári karbantartás és zárvatartás ideje minősül igazolt távollétnek.

Végül elmondta, iskolájukban már szigorúbban veszik a mulasztást, ott legfeljebb három napot igazolhat a szülő, amitől csak igazgatói engedéllyel lehet eltérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában