Kirándulás – galériával

2019.04.01. 19:55

Békést és Bihart közelítik egymáshoz

Lassacskán idén is megkezdődik a kirándulások és turizmus időszaka. Ennek apropójából szervezte meg nemrégiben Nagyszalontán (Románia) a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Ügynökség a Határon átnyúló turisztikai fejlesztési lehetőségek Bihar és Békés megyékben című regionális információs találkozóját.

Vásári Erzsébet

Az eseményen jelen voltak Békés megyei és Bihar megyei szállásadók is, hogy megismerhessék egymás térségének turisztikai látványosságait. A találkozó célja volt, hogy a vendéglátók népszerűsítsék egymás térségét, és a szolgáltatásaik között vagy azokon túl soroljanak fel nevezetességeket, megemlítve kirándulási lehetőségeket a másik régió területén.

A szervezők az együttműködés hosszú távú reményei közé sorolták az átlagos vendégéjszakák számának növelését, illetve a lehetséges pluszfoglalásokat, főként a külföldről érkező látogatók esetében. A rendezvénynek „elméleti” és „gyakorlati” része is volt. Az előbbi egy konferenciát takart, melyben a békéscsabai, gyulai és Bihar megyei turisztikai desztinációkat (fogadóterületeket) mutatták be.

A gyulai és békéscsabai szállásadók a Mézgedi-cseppkőbarlangba is ellátogattak /A szerző felvételei/

Az érdeklődők elsőként Kotroczó Henriettának, a Tourinform Békéscsaba Iroda vezetőjének előadását hallgathatták meg a megyeszékhelyről. Beszámolójából kiderült, hogy a csabai szálláshelyeken átlagosan két éjszakát töltenek el a vendégek. Turisztikai attrakciójuknak a kolbászfesztivált nevezte meg, melynek legnépszerűbb elemeként a kolbásztöltő versenyt említette.

Bemutatta a turisztikai helyszíneket és érdekességeket, kitérve a CsabaParkra – annak leendő fejlesztéseire –, a szlovák hagyományokra, a Munkácsy Emlékházra és a Munkácsy-negyedre, az Árpád Gyógy- és Strandfürdőre, a kerékpáros turizmusra, illetve a városi sportcsarnok mellett épülő sportcentrumra is.

Ezután Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és TDM-menedzser mutatta be Gyulát. A településről elmondta, hogy több évtizedes turisztikai hagyományai vannak, 1894 óta ismert gyógyhely, illetve 1959 óta működtet gyógy- és strandfürdőt.

Hozzátette, a fürdő látogatóinak száma eléri az évi 630 ezret, ami nevezetességeinek és színes programjainak egyaránt köszönhető. Látványosságai közé sorolta többek közt a gyulai várat (évi 100 ezer látogató), a várszínházat (évi 28 ezer látogató), az Almásy-kastélyt (2018-ban 86 ezer látogatót fogadott), a múzeumokat, a kiállítóhelyeket, illetve a kulturális és gasztronómiai rendezvényeket.

A magyarországi csapat Arany János szülőházánál

Végül Bihar megye turisztikai kínálatát ismerhették meg a jelenlévők, melyről dr. Bántó Norbert turisztikai szakértő, a Bihar Megyei TDM ügyvezető igazgatója beszélt a konferencián. Előadásában szó esett többek közt a szervezet céljairól, Nagyszalontáról és a Bihar-hegységről is.

Főbb feladataikat ismertetve elmondta, elsősorban egyfajta közvetítői szerepet töltenek be a közszféra és a turisztikai versenyszféra között. Ezen túl tevékenységük kiterjed a témában érintettek összefogására, a szakmai rendezvények lebonyolítására, illetve a megye turisztikai fejlesztési stratégiájának elkészítésére és az európai uniós turisztikai projektek menedzsmentjére is.

Dr. Bántó Norbert Bihar megye nevezetességei közé sorolta Románia szecessziós fővárosát, Nagyváradot, Félixfürdőt, Püspökfürdőt, a Mézgedi-cseppkőbarlangot, a magyarremetei Árpád-kori templomot, az Erdélyi-szigethegység tájait, a Medve-barlangot, a Pádis-fennsíkot, a Vertop üdülőfalut, Biharfüredet, a Cséffai Natúrparkot és Nagyszalontát (Arany János Múzeum és szülőház).

Beszámolójából kiderült, hogy az egyezséget a forgalom növelésén túl azért kívánják életre hozni, mert Békés és Bihar megye látványosságai csupán 100-130 kilométer távolságra vannak egymástól, azonban más-más élményt nyújtanak a kirándulóknak, hiszen az előbbiben inkább kulturális, míg az utóbbiban főként túrázási lehetőségek adottak, melyeket véleménye szerint érdemes összehozni egy utazáson belül.

A bemutatókat követően elérkezett a rendezvény gyakorlati része is, melybe a szervezők egy-egy kirándulást terveztek be a szállásadóknak. A Bihar megyei résztvevők ennek keretében Békéscsabára és Gyulára látogathattak el Kocsis János idegenvezetővel és Pásztai Andrással, a Bihar Megyei TDM magyarországi képviselőjével, ahol élőben is megnézhették az előadásokon ismertetett helyszíneket. A Békés megyei csapat pedig a Mézgedi-cseppkőbarlangban túrázhatott dr. Bántó Norberttel, illetve a magyarremetei Árpád-kori templomot tekinthette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában