patchwork

2019.03.01. 08:45

Újraéledt a gyomaendrődi Körös-Körül Foltos Kör

Egy 1700 darabból készült ágytakaró is a gyomaendrődi foltvarrók keze munkáját dicséri, akiknek alkotásaiból a napokban nyílt kiállítás a Kállai Ferenc Kulturális Központban.

B. A.

A városban régebben működő hímzőklub egy pályázatnak köszönhetően új lendületet kaphatott, melynek egykori és újbóli tagjai alkotják a Körös-Körül Foltos Kört. A többek között hímző-, horgoló-, varró- és foltvarró technikával dolgozó csoport keddenként ül össze, hogy közös tevékenységüket fejlesszék, tudásukat átadják az érdeklődőknek, és mindeközben szebbnél szebb dolgokat varázsolnak elő, egy-egy jóízű beszélgetés közepette.

Kovács Józsefné és Vizsnyai Józsefné a nagymama virágoskertje felett /Beküldött felvétel/

Fitosné Hornok Mária, a kör szakmai vezetője tíz éve ismerkedett meg a foltvarrás – vagy ahogyan ismerik, a patchwork – technikájával, mellyel édesanyját is megfertőzte. Az egy éve indult, heti rendszerességgel megtartott foglalkozásokon kezdetben az alapokat sajátították el. Ezek közé tartozik a kézzel varrott, nagymama virágoskertje nevezetű falvédő, amelynek darabjai éppen olyan precízen kapcsolódnak egymáshoz, mint a hatszögletű méhsejtek.

– A csoport összetétele vegyes, vannak kezdő varrók és gyakorlottak: a feladatokat meg kell osztani, hogy mindenkinek legyen sikerélménye – fejtette ki Fitosné Hornok Mária.

Édesanyja női szabó, így nem áll tőle távol az efféle tevékenység. A kézzel varrott technika segítségével készített már táskát, falvédőt, ágytakarót is.

– Először papíron megtervezem, majd szinte milliméterre pontosan kiszámolom a felhasználandó anyag mennyiségét, és utána fogok hozzá a készítéshez – árulta el Hornok Sándorné, akinek egyik legnagyobb munkája az a 2 méteres ágytakaró, amelyet 1700 különböző darabból varrt össze. Azt is elárulta, hogy próbablokkot is készít, mielőtt egy nagyobb méretű alkotáshoz hozzákezd.

Bátoriné Bíró Emese hor­go­ló­tu­dá­sát hozta; hor­go­ló­fo­nal­ból karácsonyi gömböket, hajócsipkéket is készít. Azt mondja, Gyulán egy idős hölgytől tanulta a technikát.

A kézimunkázó társaság a közeljövőben egy nagyszabású kiállításon tervezi bemutatni munkája gyümölcsét, és azt remélik, hogy minél többen kedvet kapnak majd az alkotáshoz, melynek elsajátításában örömmel vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában