építőipar

2019.03.31. 06:50

Szakemberek kellenek: hiány van kőművesekből, tetőfedőkből

Továbbra is kitart az építőipar növekedése, de több ágazati szereplő is az építőipart sújtó munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet.

Busi Ottó

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a napokban nyilatkozta az M1 csatornán, hogy tíz éve még 30 ezer diák tanult valamilyen építőipari szakmát, mostanra azonban ez a szám 9 ezerre csökkent. Az elnök elmondta, ennek a helyzetnek a kezelésére azt a javaslatot tették, hozzanak létre gyakorlati képzőközpontokat az ország nagyobb régióiban, és azok a nagy cégek, amelyek önmaguk is képesek a képzést megszervezni, kapjanak jogszabályi hátteret ehhez. Hozzátette, mindkét megoldás alkalmas lehet a felnőttképzésre is mint bázisintézmény.

Tavaly már csak 23 tetőfedő végzett

Idén ugyanis a magyar építőiparban a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint 9 százalékos, a GKI európai partnere, az Euroconstruct szerint több mint 10 százalékos, az ÉVOSZ szerint pedig 12 százalékos bővülés várható. Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója nemrégiben egy tájékoztatón elmondta, az uniós fejlesztési források mellett a kedvező kamatkörnyezet és a szektort érintő kormányzati intézkedések is nagyban hozzájárulnak az építőipar kibocsátásának további növekedéséhez. Hozzátette: az építőiparban várhatóan idén és 2020-ban is folytatódik a növekedés, mert ebben a két évben is rendelkezésre állnak még a szektor fejlődéséhez szükséges, nagyságrendileg 4,5 milliárd eurót elérő európai uniós fejlesztési források – olvasható a Világgazdaság írásában.

Miheller Gábor, az egyebek mellett tetőrendszerekkel és vízszigetelésekkel foglalkozó BMI Group magyarországi képviseletében a gyártói oldal szereplőjeként szintén az építőipar folyamatos bővülésére számít, 2020-tól pedig véleménye szerint a felújítások adhatják a szektor növekedésének motorját. Ugyanakkor kiemelte, a további növekedéshez szükséges gyártói kapacitások korlátja a munkaerőhiány lehet, ennél viszont sokkal súlyosabb a kivitelezői kapacitás már érezhető hiánya.

Illusztrációk: Shutterstock

Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója szintén a munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kiemelte, 2017-ben nappali tagozatos szakképzésben 43, 2018-ban pedig már csak 23 tetőfedő végzett. Az ácsoknál némileg jobb a helyzet, ott 2017-ben 127-en szerzetek végzettséget, számuk tavaly már 559 volt. Építményszigetelő szakembert azonban Magyarországon ma egyáltalán nem képeznek, és szigetelő szakmérnöki képzés sincs évek óta az országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában