szocializálódás

2019.03.18. 11:15

Mára megtanultak velünk élni az őzek

Ahogy az ember, úgy a vadállatok is haladnak a korral. Utóbbiaknál ez főként abban nyilvánul meg, hogy egyre inkább szocializálódnak és megtanulnak mellettünk élni, ebből adódóan kevésbé is tartanak tőlünk. A megyei fővadásztól megtudtuk, ez már egy természetesnek mondható folyamat.

Vásári Erzsébet

Több olyan olvasói jelzés érkezett lapunkhoz a közelmúltban, miszerint megyénkben egyre gyakrabban találkozhat őzzel az ember, akár a lakott területeken is. Voltak, akik azt tapasztalták, hogy néhány egyed a megszokottól eltérően viselkedik, például nyugodtan falatozgat az út szélén, a reflektorral „száguldozó” autóktól néhány centire, és egyáltalán nem ijed meg azoktól. Az autósok viszont annál inkább megborzongnak, hiszen kiszámíthatatlan, mikor dönt úgy az állat, hogy kisétál eléjük. Olyan olvasó is akadt, aki elhullott – nem a vadászok által elejtett – tetemeket látott az erdő szélén.

A biztonságot keresik a városban /Illusztráció: Shutterstock/

Zuberecz Tibor megyei fővadász, a megyei vadászszövetség elnökhelyettese megkeresésünkre elmondta, az utóbbi időben nagymértékben megemelkedett a lakosság járműparkja (az erőgépektől kezdve a közlekedésieken keresztül a személyautókig), amihez a vadállatok is kénytelenek hozzá szokni. Ezektől már egyre kevésbé ijednek meg, hiszen a sebesség miatt nem észlelik benne az embert és a zártság okán kiszagolni sem tudják. Egyedül a gépjármű hangja zavarhatja őket, amihez az említettek szerint már hozzászoktak.

Az elpusztult állatokkal kapcsolatban elmondta, jelenleg az egyik olyan fő idénye van a mezőgazdaságnak, amikor a műtrágyát szórják és a talajba dolgozzák. Ennek keretében több száz vagy ezer tonna szert alkalmaznak helyenként, melyek között akadnak sótartalmúak is. Utóbbiak pedig az őzek számára a pillanatnyi sóigény pótlására szolgálhatnak, elfogyasztásuk után nitrátmérgezés léphet fel náluk, ami idegrendszeri tünetekben mutatkozhat meg és legrosszabb esetben elhullással végződhet. Hozzátette, ez nemcsak az őzeknél fordulhat elő, hanem egyéb vadállatoknál is.

A megyei fővadász az őzek lakott területen való felbukkanásával kapcsolatban kifejtette, hogy zsákfalvakban, zártkertekben és elhagyatott városszéli ingatlanok kertjeiben már régóta megszokott a vadállatok (őzek, nyulak, nyestek, rókák és vaddisznók) felbukkanása. Békés megyére – ahol az állomány igen nagynak mondható, a becsült száma 43 ezer darab – ez különösen jellemző, hiszen sok a „kiöregedett” település, és az elvándorlások miatt is rengeteg üres porta van.

Ugyanakkor a lakott területekhez is egyre közelebb merészkednek az állatok, például a réttel vagy erdővel körülvett lakótelepeken vagy negyedekben is találkozhatunk velük. Beszámolója szerint bátorságuk annak tudható be, hogy sokkal inkább biztonságban érzik magukat az emberek lakóhelye közelében, mint az erdőben, ahol épp a vadászatok zajlanak. Ide ugyanis nem jöhetnek utánuk a vadászok, így nyugalomra találnak. Ez manapság már fontosabb számukra, mint a táplálék, főként a szaporodási időszakban. Továbbá a mezőgazdasági gépek is egyre inkább a települések felé kényszerítik az őzeket.

Nem jellemző, hogy támadnának

Zuberecz Tibor elmondta, az őzekre nem jellemző, hogy emberekre támadnak, a vadkároknak azonban már jóval nagyobb az esélye, amit véleménye szerint minden esetben érdemes jelenteni a vadászatra jogosultnak és a rendőrségnek a helyszíni jegyzőkönyvezés miatt.

Tűri Zsanett rendőrségi sajtóreferens elmondta, a közlekedési szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy valaki vadbaleset részese lesz, ilyenkor pedig fontos a rendőrség értesítése. A kiérkező rendőr ellenőrzi a járművezető adatait, és megállapítja, hogy a baleset bekövetkezésekor történt-e szabályszegés, valamint értesíti a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjét, aki gondoskodik a sérült vagy elhullott állat elszállításáról.

A vadelütések megelőzése érdekében a rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal, ahol figyelmeztető tábla is jelöli a vadveszélyt, mert a balesetek többségében az állatok féktávolságon belül kerülnek a járművek elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában