interjú

2019.03.06. 06:55

Ma is folyamatosan képzi magát az aranykoszorús fodrászmester

Aranykoszorús mester címmel ismerte el a közelmúltban dr. Gyöngyössy Györgyné munkásságát a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A békési, illetve békéscsabai fodrászmesterrel pályájáról, hitvallásáról is beszélgettünk.

Papp Gábor

Már egész kicsi koromban nagyon érdekelt a hajjal való foglalkozás. Így azt hiszem, senkit nem ért meglepetésként, hogy az érettségit követően úgy döntöttem, kitanulom ezt a hivatást – mesélt pályaválasztásának hátteréről az aranykoszorús mester. Mint elmondta, a szakma megszerzését követően Békésen kezdett el dolgozni a szolgáltató- és termelőszövetkezetnél.

– Ahogy valamennyi szakma, természetesen ez sem indult egyszerűen – emlékezett vissza dr. Gyöngyössy Györgyné. – Akadtak olyan napok, amikor csak egy-két vendégem volt. Azután a szájhagyomány útján elterjedt a városban, ha tetszett egy frizura, én pedig közben igyekeztem gyorsan tanulni, folyamatosan fejlődni, ami egyáltalán nem esett nehezemre, hiszen nagyon szeretem a hivatásomat. Egy év alatt széles vendégköröm alakult ki. Közben továbbképzésekre, versenyekre is jártam, ami sokat segített a trendek, az újdonságok követésében. Gyakran képviseltük Békés megyét országos megmérettetéseken, és egyéniben is többször rajthoz állhattam.

Dr. Gyöngyössy Györgyné szerint fontos a szakmai alázat /Fotó: Imre György/

Arra a kérdésünkre, hogy miként alakult a divat az elmúlt évtizedekben, a szakember kifejtette: néha visszanézi a régi képeket, ami jól mutatja, hogy teljesen más irányzatok voltak az uralkodóak évtizedekkel ezelőtt.

– A hajfestés például még nem számított annyira mindennaposnak, mint napjainkban, de már viszonylag sokan kérték – ecsetelte. – A hajberakás viszont rendkívül népszerű volt. S persze a vendégek igényelték, hogy lépést tartsunk az újdonságokkal, divattal. Ebben a már említett tanfolyamok, képzések és versenyek mellett más is segített. Folyamatosan figyeltük a nemzetközi újságokat, nyomon követtük, hogy például Vidal Sassoon miként dolgozik, s a nagy pesti fodrászok ugyancsak rengeteget alakítottak a gondolkodáson.

Dr. Gyöngyössy Györgyné kitért arra, hogy a megyében, illetve Békéscsabán is komoly összetartás jellemezte a fodrászszakmát.

– Támogattuk egymást – fogalmazott. – Az idősebb fodrászok lehetőséget adtak, hogy megnézzük, miként dolgoznak, hogy ellessünk ötleteket, technikákat.

A fodrász mintegy tíz, a szövetkezetben eltöltött évet követően, 1981-ben önállósodott egyik kollégájával.

– Bíztunk benne, hogy ügyfélkörünk kitart majd mellettünk, és szerencsére ez így is történt – szólt a változás hátteréről.

Dr. Gyöngyössy Györgyné közben karakteres szerepet vállalt a fiatalok képzésében, rengeteg, a szakmában dolgozó fodrász tanulta nála a hivatás alapjait. A legtöbbekkel ma is tartja a kapcsolatot, és nagyon büszke rájuk. Édesanyaként pedig nagyon sokat jelent neki, hogy lánya szintén fodrász lett, és bekerült a magyar válogatottba is. Éppen a lányával közösen határoztak úgy tizenhat évvel ezelőtt, hogy Békés mellett Békéscsabán is dolgozni fognak.

– A megyeszékhelyen is számos remek embert ismerhettünk meg, sokan pedig Békésről is átjárnak hozzánk. Számomra pedig egy új kihívás volt a változás – hangsúlyozta.

A bizalom nagyon fontos

Dr. Gyöngyössy Györgyné megerősítette, a fodrászszakmában nagyon fontos a szorgalom, kitartás, a pontosság, a szakmai alázat, a jó kapcsolat a vendégekkel.

– Ez egy bizalmi viszony, hiszen aki betér hozzánk, annak a munkánkkal nagymértékben meghatározzuk a külsejét – hangsúlyozta. – Sok vendéget szinte a barátomnak érzek, megtisztelőnek érzem a megbecsülésüket, a dicsérő szavakat, a kedvező visszajelzéseket, és én is igyekszem a lehető legjobban megbecsülni őket, mindig a legjobb frizurát elkészíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában