Békéscsabai közvilágítás

2019.03.30. 15:30

Gyenge és erős fény miatt is érkeznek jelzések

Havonta néhány alkalommal fut be közvilágítással kapcsolatos panasz a csabai polgármesteri hivatalba. Hírportálunknak egy olvasó jelezte, hogy szerinte gyenge a közvilágítás a Munkácsy utcában, máshonnan viszont érkezett olyan bejelentés, mely szerint túl erős a fény. Az önkormányzat tervezi, hogy folytatja a rendszer korszerűsítését.

Licska Balázs

Vác, 2013. november 8. Egy villanyszerelő dolgozik a közvilágítás felújításán egy villanyoszlop tetején. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Havonta néhány alkalommal érkezik jelzés, amely szerint meghibásodtak a közvilágítási lámpák – számoltak be a polgármesteri hivatalban kérdésünkre. Kimondottan gócpontok nincsenek, ahol rendszeresen előfordulnak ilyen problémák, panaszok a város több területéről is befutnak. A hibabejelentéseket a város továbbítja az önkormányzat szerződéses partnerének, az NKM Áramszolgáltató Zrt.-nek.

A gondokat közvetlenül is be lehet jelenteni a cégnek a városi honlapon található elérhetőségek bármelyikén, például a 62/565-881-es telefonszámon vagy interneten is, az áramszolgáltató honlapján. A javítás szerződés szerinti határideje függ a hiba helyétől és a meghibásodott lámpatestek egymás melletti darabszámától, de az legfeljebb 8 nap.

Illusztráció: MTI

A városházán kiemelték: az országban elsők között, 2010-ben Békéscsabán létesült modern, LED-es közvilágítási berendezés a Batthyány, a Vozárik és a Bánát utcákban. A technológia elterjedésével további LED-es fejlesztések is megvalósultak, főleg a belvárost érintő projektek keretében. Kifejezetten a közvilágítás korszerűsítését célozta az a 2015-ös beruházás, amikor 2680 lámpatestet modernizáltak Mezőmegyeren, a Lencsési lakótelepen és Jamina jelentős részén.

Azóta is több beruházás valósult meg, illetve több van folyamatban, amelyek keretében szintén LED-es fényforrásokkal szerelték fel, szerelik fel a lámpatesteket. Ilyen módon korszerűsítették a vasútállomást és környezetét, a Munkácsy-negyedet, a CsabaParkot és környékét, valamint a kerékpárutakat érintő fejlesztés során is hangsúlyt fektetnek a korszerű közvilágítás kiépítésére. A lakossági igények mentén a város saját erőből is fejlesztett, így az Árpád soron.

Általános cél, hogy a város közvilágítását teljes mértékben korszerűsítsék, és LED-es fényforrások adjanak fényt. A Modern Városok Program részeként valósul meg egy projekt, aminek mentén Békéscsaba belterületén, mindegyik belső városrészben – Gerlán és Fényesen is – fejlesztenék a közvilágítás rendszerét. LED-es lámpatesteket szerelnének fel, ugyanis azok energiafogyasztása és üzemeltetése kedvezőbb, mint a hagyományosaké.

Naptár alapján kapcsolják ki és be a közvilágítást Békéscsabán

Visszatérő kérdés, hogy mikor kapcsolják ki reggel és mikor kapcsolják be este a közvilágítást Békéscsabán.

A polgármesteri hivatalban elmondták, a közvilágítást jelenleg az úgynevezett közvilágítási naptár alapján kapcsolják ki és be, ezeket az időpontokat a naptárban egész évre előre meghatározták, tíznapos ciklusokban.

A központi számítógép a megadott időben jelet ad az adó berendezésnek, amely az egész hálózatra – több települést érintve – kapcsolási parancsot küld. Ezt érzékelik a transzformátorállomásokban elhelyezett vevőberendezések.

A városházán hangsúlyozták, hogy a tíznaponta változó közvilágítási naptárban szereplő ki- és bekapcsolási időpontok igazodnak a nyári és téli időszámításhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában