galériával

2019.03.02. 11:43

Felvonultatják az agrárium kincseit, az asztal örömeit a fesztiválon

Tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Orosházi Gazdakör a hagyományok, ízek versenyt és azt a gazdag programkínálatot, amellyel egész napos szórakozást, gasztronómiai élményt kínált a nevezőknek, a zenés, táncos műsorok iránt érdeklődőknek az orosházi piactéren.

Csete Ilona

A fúvószenekar zenei csemegékkel hangolta a közönséget a megnyitóra, miközben a kolbászgyúró csapatok (20) lelkesen gyúrtak a győzelemre. Találkoztunk a címvédő gerendásiakkal, akiket idén is a győzelem motivált. Az Orosházi Kolbászklub utánpótlásáról (Fűr Amina, Nagy Nóra, Nagy Boldizsár) megtudtuk, némelyik kisgyerek már 2,5 éves kora ott serénykedik a disznóvágásokon, nem idegen tőlük a kolbászok, hurkák töltése. Kritikus szemmel figyelte a zsűri minden tagja a csapatok munkáját, a higiénét és azt a terítéket, ami a hagyományos, vidéki disznótorok hangulatát idézte fel.

– Öröm látni a régi, visszatérő arcokat és az új csapatokét is. Érkeztek idén is helyből, a környékről a és a határon túlról. Szívemhez nagyon közel állók a gádorosiak, rácsodálkoztam Szilágyi Bálintné falusi szőtteseire, amivel az asztalt díszítik. A töltöttkáposztájuk nem falatnyi, igen emberes, ahogy az faluhelyen szokás – mondta reggeli tapasztalatait dr. Miskucza Mária, aki a zsűri többi tagját is sorolta: dr. Mucsi Gyula, Szemenyei Gyöngyi, dr. Danczig Erzsébet, Légrádi Csaba, Molnár Imre követte végig a kolbásztöltők szinte minden mozdulatát a szombati versenyen.

Amíg ők dolgoztak, a hivatalos megnyitón bevonultak a pálinkarendek, majd Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 13 éve példás összetartásról, e rendezvény közösségkovácsoló erejéről beszélt.

– Fel kell mutatnunk, mit akarunk átadni a fiatalabb generációnak, akik már itt vannak és ellesik a hagyományápolás minden részletét. Értékeket ment ez a fesztivál, ahol Kárpát-medencében, hazában gondolkodunk, együtt.

Farkas Sándor miniszterhelyettes örömmel fogadta el a meghívást, mert olyan értékek, termékek kerültek idén is az asztalokra, amelyek csak a disznóvágásokon készülnek, vidéken. A programot pedig azért illette elismeréssel, mert kimozdítja az embereket.

– Többről szól ez a rendezvény, mint jó kolbászról. 13. éve egyben tartja, építi ezt a lelkes közösséget – fogalmazott Farkas Sándor.

Dávid Zoltán polgármester szerint van mire büszkének lenni Orosházán. A tartalmas együttlét során az ízek kavalkádját vonultatják fel a termelők idén is. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ennek a gazdag szombati programnak a megszervezéséből, lebonyolításából kivették a részüket.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett a 2007-es, első évben megfogalmazott kettős célra: az ízek, hagyományok fesztiválján bemutassák a termelőket és a termékeiket; bemutassák azt a sok gasztronómiai csodát, amelyeknek az előállítására képesek az itt élők.

– Az asztal öröme mindaz, amit idén is felvonultatnak a versenyzők, a kiállítók. Mi pedig együtt rácsodálkozhatunk. Ez a rendezvény a disznóvágás mellett minden egyéb, kézműves kincset megmutat. Ettől is több ez a program – hangsúlyozta.

A NAK alelnöke, Luzsi József örömének adott hangot, hogy a 13 év alatt felnövekedett fiatal generációt is a kolbásztöltők, termelők és fogyasztók között látja. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke a télbúcsúztatás orosházi alkalmának nevezte a szombati napot, ahol még lehet a gazdáknak szórakozni, megmutatni az agrárium kincseit, s utána a természettel együttműködve augusztusig nem lesz megállásuk.

A házigazda, Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke a 13 év alatt elért eredményeiket idézte fel, a példás összefogást, ami a Kárpát-medencei Együttműködési Fórum által is kiválóan működik. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a rendezvényhez adták támogatásukat, segítségüket.

A megnyitó után kihirdették a vastag és a vékony-kolbász és a pálinkaverseny eredményeit. A színpadon pedig kezdetét vette a közönségszórakoztató program. Az Előd utcán látvány disznóvágásra invitálták a közönséget. A Petőfi művelődési központ előterében kiállítás látható a gyermekrajzpályázat munkáiból.

Kolbászgyúró csapatverseny eredményei

– Orosházi Kolbászklub I. díj

– Pusztakeresztúri Gazdakör II. díj

– Végvári Magyar Gazdák III. díj

– Ötvösd Gazdakör Orosházi Kolbászklub Vándordíja

– Molnár Család Csabai Kolbászklub különdíj

Kormányhivatal Orosházi Járás Legjobb megjelenés különdíj

– Kárpátalja A külenleges kínálatért Különdíj

– Ifi Betöltés Legjobb ifjúsági csapat

– Orosházi Polgármesteri Hivatal Hagyományos disznótoros ételek különdíj

– Drávaszögi legények Különdíj

– Csabai Kolbászklub Különdíj

– Gerendási Szomszédok Különdíj

– Óteleki Gazdakör Különdíj

– Vajdasági Falugazdászok Legjobb újonc csapat különdíj

– Arad Megyei Magyar Gazdák Legjobb újonc csapat különdíj

– Betöltés Különdíj

– Ízőrzők Különdíj

– Alberti Vegyes Klub Különdíj

– Kolozsi Gazdakör Különdíj

– Bajusz Különdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában