kiadások

2019.03.29. 11:30

Élelmiszerre hagyjuk ott a legtöbb pénzt

Megyénkben közel kilencvenezer forint megy el havonta és fejenként különböző kiadásokra. Ezt az összeget többek közt élelmiszerre, ruházkodásra, gyógyszerekre, szórakozásra költjük, de ebből világítunk és fűtjük a lakást is. Szakértők szerint költéseink nyomon követése segíthet kiszámíthatóvá tenni pénzügyeinket, és akár egy hitelfelvétel is elkerülhető a tudatos tervezéssel.

Busi Ottó

A háztartások kiadásairól jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es felmérésének adatai állnak rendelkezésre. Ez alapján a Dél-Alföld régióban, melybe megyénk mellett Bács-Kiskun és Csongrád tartozik, az egy főre jutó havi átlagos költés 88 ezer 106 forint. Ez egyébként nagyságrendileg tíz százalékkal több a korábbi időszakhoz képest.

Érdemes átgondolni, milyen kiadások várnak ránk egy hónapban /Illusztráció: Shutterstock/

Legtöbbet élelmiszerekre és alkoholmentes italokra szánunk, ezekre fejenként 24 ezer 126 forint megy el havonta. Sokat fordítunk még lakásfenntartásra és háztartási energiára, melyben az áram mellett többek közt a víz és a fűtés is benne van. Erre régiónkban 17 ezer forintot költött a lakosság havi szinten.

Érdekesség, hogy bár nem sokkal, de elektromos energiára, gázra és egyéb tüzelőanyagokra összességében kevesebbet fordított a megye lakossága 2017-ben, mint a korábbi időszakban. Mindezek mellett a közlekedés is jelentős tétel Békésben (10 ezer 726 forint), de sokat fordítunk még jármű-üzemeltetésre (6975 forint), kultúrára (5239 forint), vendéglátás- és szálláshely-szolgáltatásra (3576 forint), valamint gyógyszerekre (2988 forint).

A szakértők szerint azért, hogy nyomon tudjuk követni a pénz útját, lássuk kiadásainkat, és így kiszámíthatóvá váljanak pénzügyeink, tanácsos háztartási költségvetést készítenünk. Ha eszerint járunk el, jobban felkészülhetünk a nem várt kiadásokra, valamint terveinket is könnyebben meg tudjuk valósítani.

– Pénzügyeink tudatos megtervezésével nemcsak a kiszámíthatóság növelhető, de a tudatos tervezéssel akár egy hitelfelvétel is elkerülhető. Például az iskolakezdésre készülve megbecsülhetjük, milyen kiadásokra kell számítanunk, vagy betervezhetjük előre egy drágább elektronikai cikk, mondjuk egy mosógép megvásárlását, de akár a karácsonyi ajándékok beszerzését is – mondta el Husi Dávid, a békéscsabai Pénzügyi Tanácsadó Iroda koordinátora.

A szakértő hozzátette, célszerű átgondolni rövid, közép- és hosszú távú terveinket, és konkrétan meghatározni előre, mikor mire szeretnénk költeni. Véleménye szerint minden nagyobb kiadással kapcsolatban meg kell határozni, hogy azokat milyen bevételből fogjuk tudni fedezni, ha pedig a költségvetés azt mutatja, hogy a következő időszakban több lesz a tervezett kiadás, mint a várható bevétel, akkor mérlegelni kell, mi fér bele a keretbe.

Husi Dávid szerint ezért is fontos lépés, hogy megvizsgáljuk az eredményeket, mivel így láthatóvá válik, hogy milyen szokásainkon szükséges változtatnunk. Kiemelte: a költségtervezés abban is segít, hogy lehetőség szerint tartalékot tudjunk képezni.

– A pénzmozgások rendszerezését többféleképpen is megoldhatjuk, például használhatunk egy erre a célra kijelölt füzetet, Excel-táblázatot, számítógépes programot vagy akár mobilalkalmazást is. Az interneten számos költségvetés-számító program érhető el, így például a Pénzügyi Navigátor Háztartási költségvetésszámító alkalmazása is, mely hasznos tippekkel is szolgál.

A sertés- és a baromfihús az élen

Az élelmiszerek közül a legtöbbet húsfélékre költünk, ezen belül a sertés-, a baromfihús, majd a kolbász, szalámi, sonka, szalonna négyes a sorrend. Bár halra alig szánunk pénzt, de egy év alatt nagyságrendileg a duplájára nőtt a kopoltyúsra fordított forintok száma. A húst a tej, tojás, sajt hármas követi, majd szorosan a gabonafélékből készült termékek jönnek, közülük kiemelkedve a kenyér és a péksütemény vezet.

Alkoholmentes italokból kávéra szánunk a legtöbbet, majd az üdítők és az ásványvíz jön, szeszes italra pedig szinte ugyanannyit fordítunk, mint tejre. A zöldség-gyümölcs kettős viszont jelentősen előzi a manapság elsőrendű közellenségnek kikiáltott édességeket: legalábbis a KSH szerint közel háromszor többet költünk vitaminokra, mint cukros finomságokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában