Kínos lehet a poén

2019.03.03. 13:36

Bármikor visszaköszönhet egy intim fénykép vagy videó

Feltöltöttek róla a tudta nélkül egy fényképet egy alkalmi szexpartnereket közvetítő oldalra – emiatt tett feljelentést nemrég egy lány Békés megye egyik rendőrkapitányságán. A rendőrség ennek kapcsán az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock illusztráció

Amennyi előnye, ugyanannyi hátránya is lehet az internetnek, a közösségi portáloknak. Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, valamint Deák Sándor rendőr százados, a bűnmegelőzési osztály kiemelt főelőadója pontosan ezért a felelősségteljes internet használat fontosságát emelte ki. Bár közhellyé vált, igaz: az internet nem felejt, ami felkerül rá, az bármikor visszaköszönhet.

Így van ez a fényképekkel, a videókkal, de akár szó lehet egyetlen hozzászólásról is. A szakemberek hangsúlyozták: amit ma poénnak tűnik közzétenni, az lehet, hogy holnap rendkívül kínossá válik, és súlyos lelki sérülést okoz. Ezért lenne lényeges előre gondolkodni, és ezt a szülőknek is sulykolni a gyermekek felé. Az okoseszközöket okosan kell használni. Különben könnyedén áldozattá, de akár elkövetővé is válhat valaki.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Érdemes kiindulni a Békés megyei lány esetéből. Aki másról a tudta, beleegyezése nélkül fotót oszt meg, tesz közzé, az – a jogszabály szerint – személyes adattal visszaélést követhet el. Az áldozatnak ajánlott kérnie az adott honlap szerkesztőit, hogy távolítsák el a fényképét, illetve feljelentést tennie a rendőrségen.

Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy valaki a volt kedveséről oszt meg intim, meztelen felvételeket, sőt, olyan is, hogy az együttlétet megörökítő videót teszi közszemlére. A miértre a válasz sokrétű lehet, a bosszútól a viccig. Ha ezt fiatalok, tehát 18 év alattiak sérelmére követik el, akkor gyermekpornográfiát is megvalósíthat a világhálón szörfölő tettes.

– Eleve nem is szabadna megszületnie ezeknek a felvételeknek – húzta alá Telekné Furák Mónika, hozzáfűzve: gondolni kell arra, hogy később visszaélhetnek a felvételekkel. Emellett az is lehet, hogy például valaki elveszti az erotikus felvételeket tartalmazó mobiltelefonját, illetve a képek, a videók eljuthatnak a főnökhöz, a rokonokhoz, kínos helyzeteket eredményezve.

– Fontos, hogy a szülők, pedagógusok tájékozottak legyenek – folytatta Deák Sándor. Szükség esetén kérhetik az iskola rendőrének segítségét, tanácsát, de az interneten is számos hasznos tartalmat találnak a biztonságos internethasználatról, illetve arról, mi utalhat rá, hogy a gyermekük, tanítványuk bajba került. A százados javasolta például a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapját.

Ezen a weboldalon olvasható, hogy mit értünk például szexting alatt. Azt, amikor szexuális jellegű fényképet küldenek magukról az interneten keresztül. Itt lehet szó erotikus, félig meztelen, meztelen fényképekről és videókról, amiket a barátnak, barátnőnek szánnak, vagy annak, akit még nem is ismernek jól, csak éppen ismerkednek vele.

Nehéz megmondani, hol a határ

– Amit személyesen nem mernek kimondani, azt bátran és kevésbé megfontoltan megteszik az interneten. Nehéz pontosan körülírni, hogy mi az, ami már átlép egy határt és mi az, ami még nem – osztották meg a bűnmegelőzési osztály szakemberei.

Telekné Furák Mónika és Deák Sándor felhívta a figyelmet, hogy aki nagy nyilvánosság előtt sértő, bántó kifejezésekkel illet valakit, esetleg valamilyen kommenttel fűszerezve megoszt egy felvételt, rágalmazást vagy becsületsértést is elkövethet. De ennél súlyosabb, hogy komoly lelki megrázkódtatást, akár maradandó pszichés traumát okozhat a másiknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában