segítség

2019.03.24. 07:00

Az óvoda felkarolta a tehetséges Vikit

Egy tehetséges kislányt segített a Karolj fel egy családot! elnevezésű pályázatnak köszönhetően a békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda. A nagycsoportos Csicsely Viktóriát és két testvérét édesanyjuk egyedül neveli.

Papp Gábor

– Óvodánk kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, illetve a tehetséges gyermekek támogatását – nyilatkozta hírportálunknak Kócsi Sándorné.

Az óvoda vezetője elmondta, az intézményben hét különböző tehetségműhely működik, amelyek mindegyikét két óvodapedagógus irányít. Vallják, hogy csak kreatív óvodapedagógus képes kreatív gyermekeket fejleszteni. Ezek egyikében, a Varázssipka – nyelvi, interperszonális meseműhelyben segítik kibontakoztatni azt a talentumot, amivel a nagycsoportos Csicsely Viki is rendelkezik.

A meglepetést Dancsó Éva Kornélia óvodapedagógus és Váradi Ildikó Katalin óvodavezető-helyettes adta át a napokban Vikinek és az édesanyjának /Fotó: Lehoczky Péter/

– Nagyon ügyes, a mesék, a versek iránt érdeklődő, tehetséges gyermekről van szó – mondta el Dancsó Éva Kornélia, a műhely vezetője, szakvizsgázott óvodapedagógus. A szakember hozzátette, Vikit és két testvérét édesanyjuk egyedül neveli, aki mindent megtesz értük, de természetesen a mai világban ez nem egyszerű feladat. Éppen ezért is gondoltak arra, hogy ismét pályáznak az Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete és a NIVEA közös, Karolj fel egy családot! című közös pályázatára.

A kezdeményezéssel olyan, tehetséggondozó óvodákba járó gyermekeknek nyújtanak segítséget, akik átlagon felüli adottságokkal és motivációval rendelkeznek, ám a családjuk anyagi körülményei nem teszik lehetővé, hogy a gyermek képességei megfelelő módon kibontakozhassanak.

Dancsó Éva Kornéliától megtudtuk, 50 ezer forintos támogatásra lehetett pályázni, és sikerült a legmagasabb összeget elnyerniük Viki számára. A támogatásból pedig a pályázat céljának megfelelően olyan eszközöket vásárolhattak, amelyek otthon is segítik a kislány fejlődését.

Az országban egyébként összesen harmincnyolc óvodást segítettek ilyen módon a félévben. A békéscsabai óvoda a korábbi években is sikerrel szerepelt a pályázaton, eddig három család gyermeke kaphatott segítséget az eltelt esztendők alatt.

A Varázssipka szakmai műhely vezetője elmondta, mesekönyveket, illetve társasjátékokat egyaránt vettek a kislánynak. Utóbbiak között természetesen helyet kapott a Magyar népmesékhez kapcsolódó kártyajáték is. Emellett, miután Viki ősszel iskolába megy, tanszerekkel is segítették a családot.

Az édesanya, Csicsely Lászlóné Marosán Brigitta hírportálunknak elárulta, nagy örömmel fogadták a támogatást.

– Viki mindennap játszik az ajándékkal, forgatja a könyveket, én pedig mesélek neki és a testvéreinek – ecsetelte az anyuka, aki beszámolt arról is, hogy gyermekére már kis korában felfigyeltek. Egész picike volt, amikor megragadta a mesék világa, és szívesen is beszélt a történetekről, amelyeket hallott, látott.

– A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvodában még jobban támogatják ezt a képességét. Ő pedig nagyon szeret odajárni, jól érzi magát ott – tette hozzá az édesanya.

Mindennap hat óra előtt kelnek

A család egy bérelt kétsopronyi tanyán él. Onnan indulnak minden reggel hat óra előtt a buszhoz, és utaznak be Békéscsabára, a 6 óra 13-kor induló járattal. Az anyuka a megyeszékhelyen dolgozik, Viki és kisebb testvére pedig a Százszorszép Művészeti Bázisóvodába jár, nagyobb testvérük általános iskolás, második osztályos diák.

– A gyerekek szeretnek a szabad levegőn lenni, jól érzik magukat a kétsopronyi környezetben – fogalmazott kérdésünkre Csicsely Lászlóné Marosán Brigitta. Az édesanya pedig mindent megtesz gyermekeiért.

– Nem mondom, hogy nagyon jól élünk, talán közepesen igen, ezért is óriási segítség, illetve fontos visszajelzés Vikinek és mindannyiunknak az óvoda kiállása mellette. Előzetesen nem tudtunk a dologról, így meglepetésként ért minket mindez.

A könyveket és a játékokat mindennap használják Vikiék, míg a tanszerek nagy könnyebbséget jelentenek számunkra, hiszen a beiskolázás, mint oly sok családnak, nekünk is kihívást jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában