galériával

2019.03.21. 18:27

A negyedmilliomodik látogatót köszöntötték az Almásy-kastélyban

A szinte napra pontosan három éve megnyílt gyulai Almásy-kastély negyedmilliomodik látogatóját köszöntötte csütörtökön délután dr. Görgényi Ernő polgármester és Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

Papp Gábor

A 250 ezredik vendég, Felnagy Krisztián, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium matematika-történelem szakos pedagógusa diákjaival, egy osztálykirándulás keretében érkezett a fürdővárosba. Mint elmondta, a 12. A osztállyal jöttek Gyulára.

– Már csak mintegy hat hét van hátra az érettségiig, így a fiatalok most még egy utolsót szusszanhatnak, kipihenhetik magukat, hogy azután gőzerővel folytassák a felkészülést a vizsgákra – ecsetelte Felnagy Krisztián.

A csapat rögtön tanítás után indult Kiskunhalasról, és Gyulán az első útjuk azonnal a kastélyba vezetett.

– Egy diákunk és a családja már járt a látogatóközpontban, és nagyon megtetszett nekik a kastély – fogalmazott. – A beszámolóját követően a diákok döntöttek arról, hogy Gyulát választják a kirándulás helyszínéül. Emellett talán még az érettségi vizsgákra is profitálhatnak a diákok a látottakból.

Maga Felnagy Krisztián egyébként még gimnazista korában, ugyancsak egy osztálykiránduláson ismerte meg Gyulát, így emiatt is örült, hogy most visszatérhetett; hogy a gyerekek a várost választották.

A pedagógus kérdésünkre kiemelte, kiválóak az első benyomásaik, a környezet és a kastély egyaránt gyönyörű. Az osztály programjában egyebek mellett a vár, pénteken egy erdélyi kirándulás, míg szombaton, hazaindulás előtt a Várfürdő szerepel.

Dr. Görgényi Ernő polgármester arról szólt, hogy március 18-án volt az Almásy-kastély Látogatóközpont harmadik születésnapja.

– Az elmúlt esztendők szép szakmai elismeréseket hoztak a látogatóközpont számára, de a legfontosabb a látogatók véleménye – húzta alá. – A kedvező visszajelzések nem csak az elismerő szavakban és mondatokban, de a számokban is megnyilvánulnak. Úgy vélekedett, a 250 ezer látogató önmagában is visszaigazolása annak, hogy egy olyan kiállítást sikerült létrehozniuk, ami igen népszerű és joggal tart számot a látogatók érdeklődésre.

– A tárlatnak van jövője. Számomra a legnagyobb élmény, amikor látom, hogy a gyermekek nem unatkozva követik szüleiket, hanem önfeledten szaladgálnak a kastélyban egyik látnivalótól a másikig, alig várják, hogy új élményeket fedezzenek fel – értékelt a polgármester.

Dombi Ildikó kérdésünkre elmondta, a kastély felújítását célzó pályázatban előzetesen évi 39 ezer látogatót irányoztak elő a szakemberek, amit sikerült megduplázni. Napi átlagban kétszázan keresik fel a látogatóközpontot, ami a vidéki kiállítóhelyek körében kifejezetten izgalmas, jó szám.

– Sok a visszatérő vendégünk, hiszen egyrészt egyetlen alkalommal nem lehet bejárni, megismerni a kastély minden attrakcióját, másrészt folyamatosan igyekszünk újdonságokkal is meglepni az érdeklődőket, pluszprogramokat szervezni – folytatta a gondolatot a szakember.

– A kiváló eredmények több dolognak köszönhetők – fogalmazott. – Gyula évről évre sikeresebb és elismertebb turisztikai célpont. A város szépsége, a Várfürdő, a vár, a turisztikai attrakciók sokakat vonzanak, miközben a turizmus szereplői között hatékony az együttműködés. Erősíti a folyamatokat az erős marketingtevékenység, illetve munkatársaink szakmai munkája. S természetesen nem utolsósorban a kiállítás tartalma is különlegesnek számít.

A 250 ezredik látogató egyedi ajándékot vehetett át. Egyrészt kapott egy negyedmilliomodik látogató felirattal ellátott állandó belépőjegyet, a helyi kiállítóhelyekre és a Várfürdőbe szóló belépőket, valamint, illetve a Gyulahús állított össze egy csomagot a számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában