Gyula

2019.03.26. 13:45

A kecskék miatt vált pokollá a Paradicsom

Az állattartással kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatát kezdeményezi az Agrárminisztériumnál a gyulai képviselő-testület. Az önkormányzat a jelenlegi törvényi keretek között évek óta nem tud érdemben lépni a paradicsomi kertvárosi övezetben található „kecsketenyészettel” szemben, holott a 10-18 állat egyáltalán nem ebbe a környezetbe való, és rengeteg bosszúságot okoz a közelben élőknek. A konkrét ügy jó néhány egyéb kérdést felvet, a lakók érdekében és ezért is fordul a város a szaktárcához.

Papp Gábor, [email protected]

Nincsenek könnyű helyzetben mostanság a kistelepülések. A fejlesztési, pályázati lehetőség éppoly kevés, mint a munkalehetőség. Tiszaörsön azonban úgy tűnik, sikerül kikerülni az ördögi körből. A mezőgazdasági program keretében kecsketenyésztésbe is belefogtak. Képünkön Lakos László a kecskéit eteti.

– A kecsketenyésztéssel kapcsolatban az elmúlt években sok lakossági panasz érkezett önkormányzatunkhoz, interpellációk hangoztak el, hivatalos eljárások indultak – szólt a probléma hátteréről dr. Görgényi Ernő polgármester a képviselő-testület közelmúltbeli ülésén. A jogi végzettséggel rendelkező településvezető elmondta, a jelenlegi törvényi környezet nem biztosít megfelelő lehetőséget a zavaró hatások elleni hatékony fellépésre. A jogszabályok elsősorban az állatok védelmét szolgálják, az emberek jólétét viszont nem óvják az állatok által kiváltott hatásoktól, a bűztől, a legyektől, illetve attól, hogy – mint a konkrét esetben is történik – 10-18 kecskét tartsanak társasházi környezetben.

Azzal senkinek nincs problémája, ha valaki egy tanyán dönt úgy, hogy belevág a kecsketenyésztésbe /Illusztráció: MW-archív/

Korábban élt egy hatékony helyi rendelet, amit még az 1990-es évek vége felé fogadott el az akkori testület, s amiben korlátozták, valamint tiltották egyes városrészeken bizonyos fajta állatok tartását. Ez teljesen érhető volt, hiszen például a fürdőövezetben semmi helye disznóknak.

– Jó szándékú törvénymódosítás született 2012-ben, ami a magyar állattartás fellendítését célozta. Az önkormányzatoknak akkortól nincs lehetőségük arra, hogy helyileg korlátozzák vagy tiltsák az állattartást – ecsetelte. – Napjainkban akár a várfürdő mellett is lehetne disznót nevelni.

Hangsúlyozta, a polgármesteri hivatal továbbra is elkötelezett amellett, hogy folyamatosan megpróbálja újabb és újabb eljárásokkal azoknak az érdekeit védeni, akiket joggal zavarnak a szagok, a legyek és az egyéb kellemetlen hatások. Emellett kezdeményezik a már említett jogszabály-módosítást az Agrárminisztériumnál, aminek a lényege, hogy az önkormányzatoknak ismét legyen lehetőségük a helyi viszonyok alapján szabályozni a településen belül a mezőgazdasági haszonállatok tartására szolgáló övezeteket, valamint az egyes övezeteken belül a haszonállatok számát.

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, megpróbál más fürdővárosok polgármestereivel is együttműködni a kérdésben, hiszen nem hiszi, hogy egyedi problémáról van szó. Mint mondta, nehéz elhinni, hogy Hévízen vagy Hajdúszoboszlón is örülnének annak, ha egy apartmanház vagy szálloda mellett 8-10 disznót vagy éppen 18 kecskét tartanának.

Bod Tamás képviselő arra emlékeztetett, hogy tavaly májusban interpellált a kérdésben, ezért is örült a kezdeményezésről szóló előterjesztésnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet semmit sem változott azóta, a közelben lakók továbbra is mostoha körülmények között élnek.

Szükséges lépésről van szó

Dr. Görgényi Ernő a képviselői kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az önkormányzati törvény azt írja erre az esetre, hogy a megkeresett szerv 30 napon belül köteles válaszolni az önkormányzatnak. Ha támogatják a kérést, akkor elkészítik a törvénymódosítást és beterjesztik az országgyűlés elé. Ha nemleges választ kapnak, a képviselő-testület dönteni fog, hogy mi legyen a következő lépés.

Kiss Tamásné, a körzet önkormányzati képviselője kiemelte, nagyon sokszor megkeresték a lakók a problémával, és számtalanszor egyeztettek a hivatal munkatársaival is az ügyben. Örömére szolgált ez az előterjesztés. A testületi ülést megelőző napon jelezték neki, hogy már a döglegyek is megjelentek a szomszéd ház falán.

– Szükséges a testület lépése, hiszen nem ilyen környezetbe való ennyi állat – húzta alá, és úgy vélekedett: egy tanyára kellene kihelyeznie az állatokat a tulajdonosnak, és a kecskék akkor nem rontanák ennyire a környéken lakók életkörülményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában