közlekedés, videóval

2019.02.09. 15:15

Táblákra, lámpákra mondtak javaslatot Békéscsabán

Hol kell utakat felújítani, csomópontokat átépíteni, jelzőtáblákat cserélni, kihelyezni vagy leszedni? – többek között ezekről is szó esik abban a dokumentumban, amellyel felülvizsgálták nemrég Békéscsaba forgalmi rendjét. A városi közgyűlés ülésén több javaslat is elhangzott, melyek révén mérsékelni lehet egyes helyszíneken a balesetveszélyt.

Licska Balázs

Azt is megnézték Krátki Mátyásék, hol kell visszametszeni a belógó bokrokat, növényeket. Fotó: L. P.

Több mint 300 javaslatot tartalmaz az a szakmai anyag, ami lényegében felülvizsgálta Békéscsaba forgalmi rendjét. Nagy Ferenc alpolgármester és a Fidesz-frakció részéről dr. Ferenczi Attila tanácsnok sajtótájékoztatókon, Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezető pedig a városi közgyűlés ülésén ismertette: a javaslatok egy részét meg lehet valósítani az üzemeltetés során, egy részét a most zajló beruházások keretében, egy részét pedig a későbbi fejlesztések elemeként, ha a szükséges források rendelkezésre állnak.

A szakértők – a Krátki Mérnöki Iroda Bt. szakemberei – több helyszínt is megemlítettek, ahova indokolt lehet zebrát, kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesíteni. Ilyen a Bajza és a dr. Becsey Oszkár utca kereszteződése, illetve a Dedinszky Gyula utcában a kórházi parkoló és az iskola közötti rész.

Azt is megnézték Krátki Mátyásék, hol kell visszametszeni a belógó bokrokat, növényeket. Fotó: L. P.

Az is olvasható az anyagban, hogy jelzőlámpát – forgalomirányító fényjelző készüléket – kellene telepíteni az Andrássy út–Kazinczy utca–Tulipán utca kereszteződésébe a forgalom nagysága miatt. Ha azt összehangolnák az Andrássy út–Temető sor–Szabolcs utcai csomópontban lévő berendezéssel, a gimnázium előtti zebrához is kellene jelzőlámpa. Jaminába, a Franklin utca–Pataky László utca kereszteződésébe is javasoltak a szakértők jelzőlámpát.

Helyet kapott a dokumentumban egy lakossági felvetés vizsgálata, ami arról szól, hogy egyirányúvá tennék a Felső Körös sort a Degré és az Ilosvai utca közötti, valamint az Árpád sort a Degré utca és az Erdélyi sor közötti szakaszon. Erre azt írták: az Árpád sor és a Felső Körös sor más szakaszainak egyirányúsítását a nagy forgalom és a nagy parkolási igények indokolták. A szakaszon azonban ez nem tetten érhető, és mindkét út kiépítettsége megfelel a kétirányú forgalom lefolytatásának, tehát az egyirányúsítás folytatása nem indokolt.

A Posta közt viszont egyirányúvá tennék – mivel a Munkácsy utcai átjárónál nincs meg a kétirányú forgalomhoz szükséges szabad közlekedési felület – a Munkácsy utca felől történő behajtással, valamint a kétirányú kerékpárforgalom megengedésével.

Azt írták a Berzsenyi utcára, hogy gyűjtőúttá kellene fejleszteni, a burkolat szélessége rendkívül változó, 3,6 és 5 méter közötti. A Málnás utca és a Körte sor között az út űrszelvényében vannak a villanyoszlopok, amiket át kell helyezni.

Hírportálunk bejárta a nem túl veszélytelen szakaszokat

A szakértők szintén lakossági kérésre vizsgálták meg a Bartók Béla út–Bánszki utca–Dózsa György út–Szabadság tér, tehát a rendőrség előtti kereszteződést, pontosabban azt, hogy a Bánszki utca felől érkezők balra kanyarodhatnának-e a Dózsa György útra. Azt írták, hogy a jelenlegi forgalomba és a jelzőlámpa 85 másodperces periódusidejébe ez nem fér bele. Közben azt is jelezték: a városban valamennyi jelzőlámpa működését át kell tervezni a 85 helyett 95 másodperces periódusidőre.

Kivágni, megnyesni a fákat, bokrokat

Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlés ülésén elmondta, hogy rendszeresen futnak be lakossági kérdések a város forgalmi rendjével kapcsolatban. A problémák egy része odafigyeléssel, egy része kis forrással megoldható, egy része jelentősebb pénzbe kerül.

Az Ilosvai utcát a Lencsési út felé, valamint ezzel együtt a Kastély utcát az Ábrahámffy utca felé egyirányúsítaná dr. Ferenczi Attila tanácsnok. A Luther utca egyirányúsítását sem vetné el dr. Csicsely Ilona. Bíró Csaba szerint mihamarabb fel kellene újítani a Posta köz burkolatát. Kaposi László úgy véli, nehéz balra kanyarodni a Körte sorról a Gyulai útra. Nagy Ferenc alpolgármester szerint olykor problémás a járdák és a bicikliutak találkozása.

Az ülésen Tímár Ella vetette fel, de az anyagban is helyet kapott: a lakosság közterületre és nem ritkán az út területére – az űrszelvénybe, rálátási háromszögbe – ültet növényeket, amik aztán megnőnek és akadályozzák a látást. Ezeket ki kell majd vágni, vágatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában