BÉKÉSCSABA

2019.02.12. 06:45

Pribojszki Mátyás bemutatta új lemezét a csabaiaknak is

A népszerű szájharmonikás, Pribojszki Mátyás és zenekara „Dressed up” címmel mutatta be legújabb nagylemezét pénteken az Elefánt klubban. A banda új neve pont a csabai koncert napján volt egyéves. Erről, a névváltásról, az új lemezről és a jövőbeli tervek mellett a Tom Jonesszal való közös játékról is beszélgettünk a zenésszel.

Busi Ottó

A Jumping Matt & His Combo tagjai: Csizmadia László, Pribojszki Mátyás, Szász Ferenc, Molnár Dániel

– Miért volt szükség a névváltásra?

– A rendszeres külföldi turnék, korábbi tagcserék és sok esetben a nehezen kiejthető név miatt döntöttem úgy, hogy új névvel, de az utóbbi években már megismert zenekari tagokkal folytatom zenei pályafutásom. Ugyan volt ebben kockázat, hiszen a Pribojszki Mátyás Band már kialakított egy brandet, de a külföldi koncertek, és az ott tapasztaltak a változtatásra ösztönöztek. A végső elhatározás tavaly februárban történt, amikor Belgiumban turnéztunk, és néhány helyi újságíró rákérdezett, hogy miért nem egy angol nyelvű, jól megjegyezhető nevet használok, ugyanúgy, ahogy számos blues formáció. Feltettem a kérdést, miért ne, és ott meg is lett a név, és döntöttünk is a változtatásról.

– Mire utal az új név?

– A „Jumping Matt & His Combo” utal a becenevemre, valamint a zenekar egyedi zenei stílusára. A Jumping Matt, azaz Ugró Matyi onnan ered, hogy úszóként több korosztályos magyar bajnoki címet szereztem, és a koncerteken is van egy, már-már védjeggyé váló ugrásom. A stílusunk pedig egy egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nehezen szorítható, alapvetően vidám, improvizációkkal teli igényes blues zene, boogie-woogie és rock and roll elemekkel, mindez finoman megspékelve soul és funky érzésekkel. Ezek így együtt adták az új nevet.

A Jumping Matt & His Combo tagjai: Csizmadia László, Pribojszki Mátyás, Szász Ferenc, Molnár Dániel

– Mint említette, volt ebben kockázat. A rajongók mit szóltak?

– Volt, aki örült, volt, aki nem. Mindenkinek nem lehet megfelelni, de azért a többség megértette, hogy inkább előnyünk származik ebből, és elfogadta, megszerette az új nevet.

– Zenélt Tom Jonesszal is. Milyen élmény volt?

– Igen, két esztendeje nyáron a Veszprémfesten játszottunk Sir Tom Jones előtt.

A fellépésünk után éppen készültem a csapattal, hogy kimegyünk a nézőtérre és végighallgatjuk a legenda koncertjét, amikor egyszer csak megjelent Tom Jones zenekarának vezetője és megkérdezte tőlem, hogy maradok-e, mert annyira tetszett a koncertünk és az én szájharmonika-játékom, hogy megbeszélték főnökükkel, hogy szeretnének felhívni az utolsó számukban. Maga Sir Tom Jones konferált fel, hogy „Matt on harmonica”. Nagyon nagy élmény és megtiszteltetés volt ez számomra.

– Az új lemezről mit lehet tudni?

– A „Dressed up” lemezünk már az új nevünkön jelent meg. Az albumon az elmúlt évtizedek alatt játszott kedvenc dalaim szerepelnek. A név pedig utal arra, hogy a jól ismert számok egy nagyzenekari hangszerelést kaptak, ahol azért a központi szerepben a szájharmonika van. A klasszikus hangzása mellett különleges, elektromos hangzásban is többször megszólal.

– Az idei év tervei? Merre fognak koncertezni?

– Itthon és külföldön is koncertezünk, valamint dolgozunk egy új koncertanyagon, ami terveink szerint az év második felére össze is áll, és bár nem jellemző ránk, de nyár elejére szeretnénk egy videót is készíteni. A Grunting Pigs formációm új lemeze meg áprilisban jön ki. Ezek a tervek és ezeken dolgozunk, dolgozom jelenleg.

A név változott, a tagok maradtak

A 2004-től 2018-ig működött Pribojszki Mátyás Band hat lemezt készített, az utolsó, a My Stories 2016-ban jelent meg. A zenekar összetétele a névváltoztatás után sem változott, azaz az énekes-szájharmonikás frontember mellett Szász Ferenc gitározik, Csizmadia László basszusgitározik, Molnár Dániel pedig dobol. A Dressed Upon rajtuk kívül a Pénzügyőr Zenekar (Custom Big Band) tizenegy tagú fúvós kara működött közre, a hangzásvilág egyediségét a szájharmonika és a fúvósok közös játéka adja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában